Heemerf Kaasstrooimolen

Ongeveer twintig jaar geleden besliste de gemeente Heist-op-den-Berg om samen met de Koninklijke Heemkundige Kring 'Die Swane' de beschermde Kaasstrooimolen in Bruggeneinde aan te kopen. Dit was de start voor de verwezenlijking van het "heemerf Kaasstrooimolen en Pandoerenhoeve" zoals het er vandaag uit ziet.

In 2000 werd de pandoerenhoeve in haar oorspronkelijke staat heropgericht. Sindsdien groeide de hoeve uit als een geliefde pleisterplaats voor jong en oud. Het bakhuis, dat in 2002 op het heemerf oprees, werd ontworpen door architect Willy Bens in de stijl van de 19de eeuwse bakhuisjes die men toen overal aan de boerderijen kon aantreffen.

Kaasstrooimolen

De Kaasstrooimolen is de laatste houten standaardmolen in het arrondissement Mechelen en de enige getuige van de 15 windmolens die in vroegere eeuwen het landschap sierden. Hij werd grondig gerestaureerd en feestelijk ingedraaid in 1990. Ook nu draaien de wieken op zondag als er wind staat. De naam Kaasstrooi is nauw verbonden met de turfgronden aldaar. Toen men in 1724 de turfstekerij in twee delen vernoemde, nl. kaasstrooi en biezen, verwees men duidelijk naar het gewas dat er het meest voorkomt.

Pandoerenhoeve

De Pandoerenhoeve is een vroeg 17de-eeuws lemen langgevelhoeve die vanaf 1624 tot voor ruim tien jaar op de plaats “Pandoerenhoek” in Schriek stond. Het is een typische zelfdragende vakwerkconstructie met grote open haard, lemen muren en pannendak, vroeger gedekt met stro.

Adres
Bruggeneindse Heibaan, 2220 Heist-op-den-Berg (Bruggeneinde)

Openingsuren
De pandoerenhoeve en het heemerf: Elke zondag van 14 tot 22 uur.
De Kaasstrooimolen: eerste en derde zondag van de maand van 13 tot 17 uur

Prijzen
Gratis

Groepen
Groepen kunnen er na boeking via de Dienst Toerisme ook op andere tijdstippen terecht. Prijzen groepen: hangt af van gekozen formule.

 

Contact

Toerisme
Postweg 6, 2220 Heist-op-den-Berg
015 25 15 82, fax 015 24 31 98,
toerisme@heist-op-den-berg.be

Openingsuren

Ma, di, wo, vr: 10 - 12.30 uur en 13.30 - 17 uur
Do: 13.30 - 17 uur

Van begin juli tot de 3e zo. van september:
za., zo. en feestdagen van 10 tot 15 uur

<< Sluitingsdagen juli-augustus >>

Telefonisch contact

Tijdens de openingsuren.