Kleine Huisdieren

Het gemeentebestuur hecht veel belang aan dierenwelzijn. Er werd een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Dierenbescherming Mechelen vzw voor de opvang van kleine huisdieren.

Een dier gevonden?

Dierenbescherming Mechelen vzw staat in voor de opvang van weggelopen en verwaarloosde huisdieren (honden en katten). Indien je een huisdier vindt, dien je binnen de vier dagen het dier toe te vertrouwen aan het gemeentebestuur van de plaats waar je het dier hebt opgevangen of van je woonplaats. Je kan het dier naar de lokale politie brengen ofwel naar het asiel overbrengen.
Adres: Dierenbescherming Mechelen vzw, Slachthuislaan 3, 2800 Mechelen.

Een dier afstaan?

Indien je je huisdier niet meer kan houden en er afstand van wil doen, kan je een afspraak maken met het dierenopvangcentrum 015 20 52 87. De tarieven kan je terugvinden op de website van dierenbescherming.

Een dier adopteren?

Dierenbescherming tracht bij de plaatsing van de honden en katten een goede match te maken tussen dier en adoptant. Tijdens een kennismakingsgesprek word je begeleid bij je keuze. Alle dieren worden gecontroleerd door een dierenarts voordat ze de deur uitgaan. De dieren zijn ontwormd, ontvlooid, gechipt en inge├źnt.

Neem zeker ook eens een kijkje op de website van Vlaanderen

Een dier opvangen?

Als je geregeld een hond of kat opvangt tegen betaling, heb je verplicht een erkenningsnummer nodig. Dit dien je aan te vragen bij het Departement Dierenwelzijn van de Vlaamse Overheid. Je dient erkend te zijn als pensionhouder als:

  • je op regelmatige basis zorgt draagt voor honden/katten van iemand anders (ongeacht het aantal dieren)
  • je de nodige zorgen verschaft aan deze dieren onder je eigen dak
  • je dit doet gedurende een beperkte tijd
  • je hiervoor een vergoeding ontvangt

Opvang zonder overnachting is ook een pensionactiviteit en dus ook erkenningsplichtig.

Bovendien bestaat de kans dat je inrichting tevens ingedeeld is volgens het VLAREM II (Vlaams Reglement betreffende de Milieuvergunning) en meldings- of vergunningsplichtig is.

Jouw erkenningsnummer aanvragen kan via www.dierenwelzijn.vlaanderen.be/opvang-van-dieren-tegen-betaling.