Gemeenten zijn verplicht om alle leegstaande gebouwen en woningen te inventariseren en op te nemen in een leegstandsregister. Dit is een belangrijke maatregel in het streven naar een betaalbaar, kwalitatief en voldoende ruim woningaanbod. Woningen die zonder geldige reden leegstaan, dragen immers bij aan de schaarste op de woningmarkt en zorgen ervoor dat huur- en verkoopprijzen stijgen. Bovendien is langdurige leegstand vaak een eerste stap richting verwaarlozing of verkrotting, wat uiteindelijk kan leiden tot de verloedering van een straat of buurt.
Wat als een gebouw als leegstaand wordt beschouwd?
volgende stappen worden gevolgd:
Opname in het leegstandsregister
Een leegstaande woning is een woning die gedurende minimum 12 opeenvolgende maanden niet wordt gebruikt in overeenstemming met de woonfunctie. Wordt een woning echter gebruikt voor iets anders dan om in te wonen, dan staat de woning juridische gesproken leeg en kan ze worden opgenomen in het leegstandsregister.
Een leegstaand gebouw is een gebouw waarvan meer dan de helft van de totale vloeroppervlakte niet volgens de functie van het gebouw wordt gebruikt en dit gedurende een periode van ten minste 12 opeenvolgende maanden. Hierbij wordt geen rekening gehouden met woningen die deel uitmaken van het gebouw.
De eigenaar krijgt een aangetekende kennisgevingsbrief. Met deze brief wordt hij geïnformeerd over de opname van het pand in het gemeentelijk leegstandsregister. Deze kennisgeving bevat:
- De administratieve akte met een beschrijvend verslag.
- Informatie over de beroepsprocedure tegen de opname in het leegstandsregister.
Heffing
De belasting is verschuldigd door de eigenaar(s) van de woning of het gebouw op het moment van de verjaardagsdatum van de opname in het leegstandsregister.
Schrapping uit het leegstandsregister
De eigenaar heeft er alle belang bij om een schrapping uit het register zo snel mogelijk schriftelijk aan te vragen zodra:
- Het pand gesloopt is.
- Het gebouw voor meer dan de helft van de totale vloeroppervlakte volgens de functie in gebruik is.
- De woning effectief gebruikt wordt.
De datum van de schrapping is de datum waarop de eigenaar het gebruik schriftelijk gemeld heeft aan de dienst eigendomsbelasting.
Vrijstelling van de heffing
In bepaalde gevallen kun je een vrijstelling of vermindering van deze heffing verkrijgen. Alle mogelijke vrijstellingen en de bijhorende voorwaarden waarvoor je in aanmerking kunt komen, vind je in het belastingreglement leegstand onder artikel 10.
Wat indien je niet akkoord bent met een opname in de inventaris van leegstand?
Ben je niet akkoord, dan kan je bezwaar indienen. Meer informatie vind je in het belastingreglement onderaan deze pagina
Wat bij een verkoop?
Wanneer een pand (dat op het gemeentelijk leegstandsregister staat) overgedragen zal worden, is de notaris verplicht de toekomstige eigenaar te informeren over de opname van het onroerend goed in het leegstandsregister.
De notaris dient de gemeentelijke administratie binnen de 2 maanden na de wijziging in kennis te stellen van elke verandering die betrekking heeft op de zakelijke rechten en eigendomsaandelen. De notaris vermeldt daarbij de datum van de wijziging, de identiteitsgegevens van de nieuwe eigenaar(s), het soort zakelijk recht en het respectievelijk aandeel.
De informatie op deze webpagina is informatief; de officiële tekst van het reglement is van toepassing.
Documenten
- Reglement leegstand816,9 Kb pdf