Accordeon

Het accordeon heeft rechts ‘een melodiezijde’ en links ‘een baszijde’. Deze twee kanten zijn verbonden door een uitrekbare balg. De rechterkant bestaat uit ronde knopjes of een pianotoetsenklavier. De linkerkant bestaat uit kleinere knopjes (de bassen). In de academie wordt er niet meer gewerkt met een pianoklavier. 

Hoe wordt het accordeon bespeeld?

De rechterhand speelt meestal de melodie, terwijl de linkerhand begeleidt met diepe bassen of akkoorden. Om geluid te maken trekt of duwt men aan de blaasbalg. De verschillende knopjes zorgen voor hoge en lage tonen. 

Zou ik een accordeon kunnen bespelen?

Heb je voldoende tijd om elke dag 30 minuten te oefenen? Dan is er veel mogelijk! Een moeilijkheid bij dit instrument is dat je tegelijkertijd in sol- en fasleutel leert lezen (zoals bij piano), maar met een beetje inzet vlot dat goed. 

Hoeveel kost een accordeon?

Als je nog geen instrument hebt, kun je in het begin beter gaan huren. Dit kan bij een accordeonspeciaalzaak. Bijvoorbeeld bij: Mike’s Music, Brasschaatsteensweg 268, 2920 Kalmthout   (03/620 16 27)  

Een startinstrument met 96 bassen kost nieuw ongeveer 1.600 euro. Na een drietal jaren speel je met 120 bassen, dit instrument kost ongeveer 3.000 euro. Er bestaan veel verschillende systemen, maar wij werken meestal met knopaccordeon do derde rij (B-griff) met schuine bassen.  

Of je nu koopt of huurt, doe het steeds in samenspraak met je leraar!  

Waar kan ik terecht als accordeonist?

Als accordeonist kan je alle stijlen spelen: bv. Tango, musette, klassiek (Händel, Scarlatti…), jazz enz. Voor elk wat wils dus! 

In de academie ben je welkom in het accordeonensemble. De meeste leerlingen die afgestudeerd zijn, blijven lid van dit ensemble. Naast de academie kan je terecht in verscheidene accordeonorkesten. Ook solo-optredens vallen goed in de smaak.  

Een groot voordeel van accordeon is dat je het overal mee naartoe kan nemen en eigenlijk onmiddellijk als een heel ‘orkest’ klinkt. Een leuke sfeer verzekerd!