Drums en percussie

In de les drums en percussie kan je zowat elk slaginstrument leren bespelen, van het drumstel en de pauken tot de xylofoon en allerhande wereldpercussie. De lessen beperken zich echter niet tot alleen het bespelen van deze instrumenten. In de loop van je opleiding leer je hoe je op drums songs kunt meespelen en/of zelf uitwerken en hoe je zelf een drumsolo kan opbouwen. Op pauken en melodisch slagwerk leer je hoe je toffe composities solo en met begeleiding kan uitvoeren en hoe je zelf een melodie kan verzinnen. Kortom, je wordt een heuse allround percussionist! 

Hoe wordt percussie gespeeld?

Het drumstel bespeel je met trommelstokken, de melodische instrumenten en pauken met allerlei verschillende stokken en percussie met je handen. 

Hoe kan ik mijn materiaal meenemen?

Om naar de les te komen moet je niets anders meebrengen dan je eigen stokken. Alle instrumenten staan in de klas op je te wachten. Thuis beschik je wel over een eigen drumstel en/of een melodisch instrument. 

Hoeveel kost een drumstel?

Een drumstel kost nieuw ongeveer 600 euro, tweedehands is dat minder. Voor dit bedrag heb je een degelijk instrument. Andere slaginstrumenten variëren sterk in prijs.  

Een drumstel koop je zelf. De academie verhuurt wel enkele oefeninstrumenten voor melodisch slagwerk. In heel wat muziekwinkels kan je slagwerkinstrumenten huren of via huurkoop het eerste jaar voordelig bespelen. Als je in een orkest gaat meespelen, kan je daar ook op de grotere slaginstrumenten oefenen.  

Zou ik een drums en percussie kunnen spelen?

Ieder normaal gebouwd persoon met 2 handen en 2 voeten kan drums en percussie spelen. 

Waar kan ik terecht als drummer of percussionist?

Binnen de academie kan je terecht in het slagwerkensemble, het fanfareorkest of het jeugdsymfonisch orkest. In de optie Jazz Pop Rock kan je als drummer ook meespelen in één van de combo's. Buiten de academie is de keuze eindeloos: pop- en rockbandjes, fanfare-, harmonie- of symfonische orkesten, bigbands, drumbands, percussiegroepen, ... Kortom: elk orkest heeft in één of andere vorm wel een slagwerker nodig! 

Net zoals je in zowat alle orkesten terechtkan, kan je ook in zowat alle denkbare stijlen met drums en percussie aan de slag: van pop en rock tot jazz en hiphop, van klassiek tot hedendaags, van wereldmuziek tot in het ganse muzikale universum. 

Hoe zit het met het geluid van deze instrumenten?

Maak je geen zorgen over het geluid, dit valt erg goed mee. Daarnaast zijn er oplossingen zoals het dempen van je trommels, het isoleren van je repetitieruimte of zelfs elektronische drumstellen die amper lawaai maken. En uiteraard leer je op een drumstel niet alleen luid, maar zeker ook zacht spelen!