Dwarsfluit

De dwarsfluit is een blaasinstrument vervaardigd uit metaal, meestal is ze verzilverd, ze werkt met een kleppensysteem. 

Hoe wordt de dwarsfluit bespeeld?

De typische toon van de dwarsfluit (fluweelzacht en donker bij lage tonen, helder en briljant bij de hogere tonen) ontstaat door een luchtstroom over het blaasgat te richten, en door je vingerzetting te veranderen speel je verschillende tonen. 

Hoe kan ik een dwarsfluit meenemen?

Een dwarsfluit kan je gemakkelijk meenemen. De drie delen worden immers in een smal kistje opgeborgen, dat je dan samen met je partituren in een rugzak of tasje gemakkelijk kan transporteren. 

Hoeveel kost een dwarsfluit?

Afhankelijk van de kwaliteit van een dwarsfluit kost een nieuw studie-instrument tussen 450 en 800 euro. Er zijn echter ook goede tweedehands dwarsfluiten te koop -  vraag dan wel eerst advies aan je leerkracht! 

Je kan daarenboven ook instrumenten huren in de academie of in verschillende muziekwinkels. 

Zou ik een dwarsfluit kunnen bespelen?

Moet ik bijzonder zijn om een dwarsfluit bespelen? Natuurlijk niet: Ben je normaal gebouwd met tien vingers, een goed gebit en een normaal stel lippen, en kan je elke dag een beetje tijd (ongeveer 20 minuten ) vrijmaken om te oefenen? Dan kan je beslist leren dwarsfluit spelen!  

Een dwarsfluit is een instrument voor zowat iedereen: kleine kinderen (klein van gestalte dan!) kunnen net zo goed als volwassenen het instrument leren bespelen. Het lijkt wel wat op ‘flesje blazen’.

De start gaat meestal zeer vlot: je speelt na enkele weken al bekende deuntjes. Nadien is dwarsfluit spelen niet moeilijker of gemakkelijker dan een ander instrument. Oefening baart kunst!   

Voor diegenen die al wat over muziek weten: een  voordeel is dat we alleen maar in de solsleutel moeten lezen en dat we ook helemaal geen ‘rieten’ nodig hebben zoals de andere houtblazers. We pakken gewoon ons instrument uit en we kunnen beginnen muziek te maken! 

Waar kan ik terecht als fluitist?

Op dwarsfluit kan je klassieke muziek spelen maar ook jazz, pop en rock. 

In de academie kan je als fluitist terecht in samenspelgroepen, flute-choir, ensembles en symfonisch orkest. Buiten de academie kan je ook nog terecht bij een harmonie-orkest, en ook in pop- en jazzgroepen ben je als fluitist welkom.