Hobo

Een hobo is een houten blaasinstrument.  Ze is gemaakt van ebbenhout met zilveren klepjes. De hobo heeft als mondstuk een dubbel riet.  Dit zijn twee dunne stukjes bamboe die tegen elkaar liggen en op een tube worden gebonden.    

Hoe wordt de hobo bespeeld?

Door lucht in het rietje te blazen, ontstaat de klank.  Uit het rietje alleen komt ook al klank.  De toon van de hobo kan zangerig en doordringend, maar ook heel grappig klinken.  De vingers worden op de kleppen geplaatst.  Door de vingerzetting te veranderen, bereik je een andere toonhoogte.  

Hoe kan ik een hobo meenemen?

Het instrument bestaat uit drie delen, die je in een handig koffertje kan opbergen. 

Hoeveel kost een hobo?

Een goede studiehobo kost tussen 2.000 en 3.000 euro.  Tweedehands vind je soms ook goede instrumenten, maar raadpleeg steeds je leerkracht alvorens tot een aankoop over te gaan. 
In de academie kan je een hobo huren voor twee  schooljaren (afhankelijk van de beschikbaarheid).   

Zou ik een hobo kunnen bespelen?

Ben je normaal gebouwd met tien vingers én kan je elke dag een beetje tijd (ongeveer 30 minuten) vrijmaken om te oefenen ?  Dan kan je beslist ook hobo spelen. 

Waar kan ik terecht als hoboïst?

Van barok tot hedendaagse muziek, ja zelfs pop en rock behoren tot de mogelijkheden. 
In de academie kan je deel uitmaken van verscheidene samenspelgroepen en kamermuziekensembles.  Verder heb je buiten de academie de keuze uit symfonische (jeugd)orkesten, harmonieorkesten en kamermuziekensembles. 

Wist je dat…  

… een hoboïst zijn rietjes zelf maakt ?  In het begin doet de leraar dit voor jou!  

In het symfonisch orkest is de hobo heel belangrijk: wanneer alle instrumenten gaan stemmen, luisteren zij naar de ‘la’ van de hobo.