De hoorn is een koperen blaasinstrument waarvan de buis is opgerold in de vorm van een cirkel. De totale buislengte van het instrument is ongeveer 4 meter. Oorspronkelijk werd de hoorn gebruikt voor het geven van signalen. Zo'n signaalhoorn had geen ventielen. De hoorn die nu in het orkest gebruikt wordt heeft wél ventielen.
Hoe wordt de hoorn bespeeld?
Het geluid wordt geproduceerd door het vibreren van de lippen van de speler tegen het trechtervormige mondstuk. Door het indrukken of loslaten van ventielen, kun je op dit instrument verschillende tonen maken.
Deze ventielen zorgen ervoor dat de de buis van het instrument verkort (hogere tonen) of verlengd (lagere tonen) kan worden.
De hoorn heeft een zeer warm timbre waardoor hij qua klank het dichtst aanleunt bij de menselijke stem.
Hoe kan ik een hoorn meenemen?
Sommigen zullen zich afvragen; is dit instrument niet te groot voor mij? Nee hoor, tegenwoordig bestaan er ook kinderhoorns die een stuk kleiner zijn en daardoor makkelijker te hanteren.
Hoeveel kost een hoorn?
Een kinderhoorn heb je al voor 400 euro en een grotere studiehoorn kost ongeveer 2.000 euro maar je kan dit instrument natuurlijk ook gewoon huren aan de academie.
Om het instrument te vervoeren bestaan er allerlei soorten koffers en draagtassen waardoor je het instrument makkelijk met de fiets kan meenemen.
Zou ik een hoorn kunnen bespelen?
Het spelen van een koperen blaasinstrument stelt geen speciale voorwaarden.
Waar kan ik terecht als hoornist?
Het instrument vervult een belangrijke rol in zowel het fanfare-orkest, harmonie-orkest als het symfonie-orkest, dus je kan eigenlijk overal terecht.