Saxofoon

In tegenstelling tot de meeste muziekinstrumenten die vaak al drie eeuwen of meer oud zijn, is de saxofoon een relatief jong instrument. Het werd rond 1840 door de Belgische instrumentenbouwer Adolphe Sax ontwikkeld. Deze avonturier bouwde een instrument met de krachtige toon van een koperen blaasinstrument en de soepele techniek van het houten blaasinstrument. De saxofoon behoort tot de groep van de houtblaasinstrumenten. 

Adolphe Sax bouwde ineens dan maar een hele familie saxofoons, van hoog naar laag: sopranino, sopraan, alt, tenor, bariton, bas en contrabas. De sopraan-, alt-, tenor- en baritonsaxofoon worden het meest gebruikt. 

De saxofoon vond al snel zijn plaats in het harmonie- en fanfareorkest. Ook het gebruik van de saxofoon in het symfonie-orkest nam toe door componisten als Ravel, Prokofiev, Berg, Shostakovich en Gershwin. De saxofoon is uit de hedendaagse klassieke muziek niet meer weg te denken, getuige het zeer snel groeiende repertoire en de toenemende populariteit van het saxofoonkwartet, een met het strijkkwartet te vergelijken kamermuziekformatie bestaande uit sopraan-, alt-, tenor- en baritonsaxofoon. Vanaf de opkomst van de Amerikaanse jazzmuziek (New Orleans +/- 1915) heeft de saxofoon in de jazzmuziek een belangrijke rol gespeeld. Met al zijn klankmogelijkheden van uiterst zwoel tot lekker scheuren blijkt de saxofoon bij uitstek het instrument te zijn om jazz te spelen. Ook in de popmuziek is de saxofoon niet meer weg te denken 

Zou ik een saxofoon kunnen bespelen?

De best geschikte saxofoon voor kinderen van 9 à 10 jaar is de altsaxofoon. Indien men wenst kan men na enkele jaren gemakkelijk overschakelen naar een grotere saxofoon. 

Waar kan ik terecht als saxofonist?

Sinds de vernieuwingen in het deeltijds kunstonderwijs waarbij kinderen reeds met een muziekinstrument mogen beginnen vanaf 6 jaar, is het aangewezen om te beginnen op een “altonino”. Dit is een sopraansaxofoon maar gebogen in de vorm van een altsaxofoon. Een echte altsaxofoon zal voor de meeste kinderen te groot en te zwaar zijn. Een altonino weegt de helft lichter.