Saxofoon PRJ

In de cursus saxofoon PRJ kan je als absolute beginner maar ook als gevorderde saxofonist terecht. We werken aan klank en techniek (mondstand, ademhaling, vingerzetting, houding) en aan de feel van de verschillende muziekstijlen. Deels leer je uit technische oefeningen en etudes, maar je leert ook liedjes spelen die je zelf kiest. Deze liedjes kunnen verschillend van aard zijn, zowel hedendaagse, als oudere pop & rock nummers, maar ook jazzy of latin nummers. Voor de gevorderden wordt er vooral op soleren gewerkt. Stel dat je in een big band of harmonie meespeelt en een solo moet spelen, dan word je daar zeker mee geholpen.

Hoeveel kost een saxofoon?

Je kan al een nieuwe saxofoon kopen vanaf ongeveer 500 euro, maar je kan ook een tweedehands saxofoon zoeken voor een lagere prijs. Wat je wel moet kopen is een mondstuk en rieten. Bij nieuwe saxofoons zit wel een mondstuk bij, maar meestal zijn die niet zo goed. Een mondstuk is ook iets heel persoonlijks, je steekt het tenslotte in je mond. Een nieuw mondstuk kan je kopen vanaf ongeveer 120 euro. Rieten kosten ongeveer 25 euro voor een doosje van 10, en naargelang hoeveel je speelt en hoe zorgzaam je bent gaat een riet wel een maand mee.

Hoe ziet mijn traject op de muziekschool eruit?

In de eerste en tweede graad leer je klank maken, vingerzetting en simpele nummers spelen. In de derde graad kan je al wat moeilijker liedjes spelen en word je in de les samenspel ook wel eens gevraagd om een solo te spelen. Daar wordt dan in de les ook aan gewerkt; het is tenslotte het eindproduct (samenspel) dat het belangrijkst is en de andere lessen helpen je bij de muziek die je speelt in samenspel.

In de vierde graad werk je verder aan moeilijker stukken, soleren over harmonisch ingewikkelder stukken, maar ook verder aan klank, feel en de techniek van het instrument.