Trombone

De trombone is een koperen blaasinstrument.  Het woord trombone betekent "grote trompet".  De buis van de trombone is vergeleken met de trompet langer, het mondstuk is groter en de beker is wijder.  Het instrument kan daardoor lager spelen dan de trompet. 

Hoe wordt de trombone bespeeld?

De klank wordt voortgebracht door de lippen die beginnen trillen.  Deze trilling wordt versterkt door het instrument en komt uiteindelijk via de klankbeker naar buiten.  De verschillende tonen ontstaan door het in- en uitschuiven van de buis.  Elke stand van de buis (er zijn er zeven) noemt men een positie.  Het glijden van de ene naar de andere toon heet glissando. 

Hoe kan ik een trombone meenemen?

Er bestaan allerlei soorten koffers en draagtassen, waardoor je het instrument makkelijk met de fiets kan meenemen. 

Hoeveel kost een trombone?

Een studie-instrument heb je vanaf 1.000 euro. Een groot voordeel is dat een koperen blaasinstrument, mits goed onderhoud, levenslang meegaat. Een investering voor het leven dus! 
Er bestaan ook kindertrombones voor beginnende leerlingen. Deze instrumenten kunnen gehuurd worden in de academie. 

Zou ik een trombone kunnen bespelen?

Het spelen van een koperen blaasinstrument stelt geen speciale voorwaarden. Oefening baart kunst! 

Waar kan ik terecht als trombonist?

Op de trombone kan je in vrijwel alle muziekgenres musiceren: van klassiek over pop, rock, funk, blues, jazz, … 
In de academie ben je welkom in de samenspelgroepen en het instrumentaal ensemble.  Buiten de academie is de keuze onbeperkt: symfonische (jeugd)orkesten, harmonieorkesten, fanfares, kamermuziekensembles (ook voor liefhebbers!) en allerlei poprockjazz-formaties.