Vakken

Eerste graad - muziekinitiatie

Als je zes of zeven jaar bent, kan je bij ons in de lessen muziekinitiatie je eerste stapjes zetten in de wereld van de muziek. We zullen er zingen, bewegen, ritmes leren, op Orff-instrumentjes (xylofoon, klankstaven, tafeltrommel, klokkenspel, ...) spelen en nog veel meer. 

Kinderen tonen zelfgemaakt muziekinstrument

Tweede graad

Instrument

In het eerste jaar van de tweede graad mag je meteen met het instrument van je keuze starten. Om je te helpen kiezen, kan je best een kijkje nemen bij onze instrumenten. Naast je wekelijkse uurtje instrument (of zang) volg je ook Muzikale Vorming.

Muzikale vorming

Muzikale vorming, in de volksmond 'notenleer', is een klassikale cursus. Je wordt tijdens deze les ingewijd in de geheime taal van de muziek. Je leert hoe je muziek moet noteren en wat de muzieksymbolen betekenen maar bovenal leer je muziek vlot lezen, zingen en ritmisch uitvoeren. Daarnaast besteden we ook aandacht aan de basis van de muziektheorie en trainen we het gehoor.

Soms mag je ook je instrument mee naar de les brengen en heel regelmatig ga je de noten en het ritme oefenen op bijvoorbeeld Orff-instrumenten. Niets fijner dan liedjes zingen en muziek maken met je klasgenootjes! 

  • Leraars: Barbara Buchowiec, Liesbet Janssens, Liesbet Moeremans, Suzy Op de Beeck, Patrick Verhaegen.


Derde en vierde graad 

Naast je wekelijkse lessen zang of instrument en ensemble, zijn er de volgende keuzevakken.

Culturele vorming

Dit vak kan je kiezen in de derde graad optie Klassiek

Aan de hand van typische muziekwerken, gaan we op zoek naar wat ons fascineert in muziek. Door intens en gericht te luisteren en door diepgravend onderzoek proberen we uit te vissen hoe verschillende soorten muziek gemaakt worden. We bestuderen instrumenten, muzikale vormen, stijlen, culturele omgeving, … Met deze elementen gaan we op zoek naar welke betekenis muziek kan dragen (boodschap, emotie ...). 

  • Leraars: Patrick Verhaegen, Hilde Goedgezelschap

Muzieklink 

Dit vak kan je kiezen in de derde graad optie Jazz Pop Rock

In deze cursus leggen we, zoals het woord het zelf zegt, een link. Een link tussen onze jaren notenleer en de muziek in de praktijk.

Waarom hebben we dat nu eigenlijk allemaal geleerd? Waar dient de harmonie voor? Hoe kan men die drieklanken gebruiken? En die toonladders, wat zijn we daar nu eigenlijk mee? We leren dat Elvis de King of Rock & Roll was en Michael Jackson de King of Pop. En hoe komen we eigenlijk aan heavy metal en hoe komen we aan jazz? Blues? Komt het allemaal van blues? Of waren het Prince en James Brown die ervoor gezorgd hebben dat er nu artiesten zijn als Bruno Mars?
En wat doen de verschillende instrumenten allemaal? Is de drum als een kloppend hart en de bas als een anker voor de muziek? En is de stem als de kers op de taart? Al die vragen krijgen hopelijk een antwoord in 'muzieklink'. En die antwoorden gaan ons helpen de muziek beter te begrijpen en ze zo beter te kunnen spelen.

  • Leraar: Koen Nys

Live/studio electronics

Dit vak 

  • is je hoofdvak in de derde graad optie "Experimentele Muziek"
  • kan je kiezen in de vierde graad studierichting "Creërend Muzikant".

Ben je geïnteresseerd in muziek en technologie? Dan is Live & Studio electronics zeker iets voor jou. Tijdens deze lessen ga je namelijk aan de slag met je laptop als instrument:

  • Je verkent de meest gebruikte types muzieksoftware
  • Je leert hoe je zelf geluiden creëert en bewerkt
  • Je leert zelf beats, melodieën en harmonieën te maken
  • Je onderzoekt de mogelijkheden om akoestische instrumenten live digitaal te manipuleren
  • Je leert om zelf je eigen digitale tools te bedenken en te programmeren

Je werkt zowel thuis als tijdens de lessen met je eigen laptop, Ableton Live en Max aan je eigen muziek, waarbij alle genres elektronische muziek aan bod komen. 

  • Leraar: Vincent Caers

Score en Creatie

Dit vak kan je kiezen in de derde graad optie Klassiek (dan heet het Score) of in de vierde graad studierichting "Creërend muzikant" optie klassiek. (dan heet het Creatie.)

Had je altijd al eens een begeleiding willen schrijven bij een liedje? Of een tweede stem voor je broer of zus die een ander instrument bespeelt? In dit vak leer je alles over akkoorden, over andere instrumenten, over hoe je muziek op papier maar ook op een computer kan uitwerken. Je leert hoe je zelf een melodie bedenkt, uitwerkt en orkestreert. Wat theorie maar vooral zelf veel doen en uitproberen!

  • Leraars: Dirk Gabriels en Vincent Caers

Score voor Blazers 

Dit vak kan je kiezen in de derde graad optie Klassiek

is een samengestelde groep van alle blaasinstrumenten die in de academie aanwezig zijn. De samenstelling bestaat uit jongeren en volwassenen uit de derde graad. Er  komen verschillende muziekstijlen aan bod. We spelen ze in de praktijk en bekijken hen ook van wat dichterbij. k
Lesmomenten  

  1. Zaterdag Academie Beerzel 
  2. Vrijdag Academie Heist 

  • Leraar: Leen Knops

Score voor drummers

Dit vak kan je kiezen in de derde graad optie Klassiek.

In Score voor drummers leer je om als drummer zelf partituren en arrangementen uit te werken voor je instrument. Doorheen de lessen zoeken we uit hoe je op de beste manier een partituur voor drums kan uitwerken — als transcriptie, als chart of als eender welke tussenvorm — en hoe je dat via de computer noteert. Daarnaast scherp je je luistervaardigheid aan om op het gehoor uit te zoeken wat er juist gespeeld wordt en hoe je dat noteert, of hoe je een track zonder drums op een leuke manier kan invullen. Je gaat daarbij aan de slag met diverse software om tot een goed werkend eindresultaat te komen. De lessen richten zich specifiek op drummers en vormen een aanvulling op je lessen instrument aan de academie.

  • Leraar: Vincent Caers

Score voor drummers

Hedendaagse muziek

Dit vak kan je kiezen 

  • in de derde graad optie Klassiek
  • in de vierde graad studierichting "Creërend Muzikant" optie Klassiek

Tijdens de lessen hedendaagse muziek kan je jezelf ontwikkelen en creatief ontplooien tot een bewuste muziekkenner. Verschillende stijlen en kunstvormen zullen hier aan bod komen. Je leert ze onderzoeken, doorgronden en creatief toepassen door middel van thema-opdrachten. Deze opdrachten kan je uitwerken met behulp van jouw instrument en/of computerprogramma's.

 

  • Leraar: Barbara Buchowiec

Geluidsleer en opnametechniek

Dit vak 

  • is een hoofdvak in de derde graad optie "Experimentele Muziek"
  • kan je kiezen in de vierde graad studierichting "Creërend Muzikant" optie Klassiek of Jazz Pop Rock en in de vierde graad studierichting "Experimentele Muziek"

Heb je interesse in het maken van kwaliteitsvolle geluidsopnames? In onze nieuwe cursus 'Geluidsleer en Opnametechniek' leer je zowel live- als studio-opnames te leiden, te editen, te mixen en af te werken. Alle genres komen hierbij aan bod: klassiek, jazz, pop, rock, dance ... 

 Wat mag je zoal verwachten?

  • verschillende microfonen gebruiken
  • effecten verkennen en toepassen
  • midi controllers bedienen
  • samplers en synthesizers aansturen

Je werkt daarbij met Reaper, Pro Tools en Ableton Live.

Let op! Voor deze cursus laten we slechts een beperkt aantal leerlingen toe en voorzien we een selectieprocedure. 

  • Leraar: Pedro Gordts 

Compositie

In het vak compositie daag je jezelf uit om je eigen kleine of grote muziekstukken te schrijven in een vorm en bezetting naar keuze. Verschillende manieren van componeren komen aan bod. Denk aan een traditionele "potlood en gom" of "digitale"wijze.

In de lessen compositie gaan we op ontdekkingstocht in de verscheidenheid van muziekstijlen en -vormen.
We onderzoeken de muzikale parameters zoals: melodie, ritmiek, dynamiek, samenklank en instrumentatie die de bouwstenen vormen van een compositie. 

  • leraars: Barbara Buchowiec en Dirk Gabriëls

Muziekgeschiedenis

Dit vak kan je volgen

  • als specialisatie
  • als keuzevak in de optie Klassiek als je als herinstromer voldoende competenties behaald hebt. (Meer info op het secretariaat)
  • als kortlopende studierichting. (3 jaar).

Hou je van muziek maar sta je liever niet zelf op het podium? 
Muziek leren beluisteren met een kennersoor ? Wil je wel een aardig mondje kunnen meepraten over de rijke wereld van de klassieke muziek? Stijlen, historische duiding, culturele achtergronden, beroemde figuren beter leren kennen en begrijpen? Je luisterattitude verfijnen en verbreden? 

Dan is er voor jou de cursus muziekgeschiedenis: 2 lesuren per week. 

Muziek en filmfragmenten onderbouwen de lessen. Interessant zijn ook concert- en operabezoeken die in de les worden voorbereid.

  • Leraar: Hilde Goedgezelschap

cartoon componist beethoven