Vakken

Eerste graad

Kinderen tonen zelfgemaakt muziekinstrument

Muziekinitiatie

Als je zes of zeven jaar bent, kan je bij ons in de lessen muziekinitiatie je eerste stapjes zetten in de wereld van de muziek. We zullen er zingen, bewegen, ritmes leren, op Orff-instrumentjes spelen en nog veel meer. 

Tweede graad

In het eerste jaar van de tweede graad mag je meteen met het instrument van je keuze starten. Om je te helpen kiezen, kan je best een kijkje nemen op de pagina "instrumenten".
Naast je wekelijkse uurtje instrument (of zang) volg je ook Muzikale Vorming.

Muzikale vorming

Muzikale vorming, in de volksmond 'notenleer',  is een klassikale cursus. Je wordt tijdens deze les ingewijd in de geheime taal van de muziek. Je leert hoe je muziek moet noteren en wat de muzieksymbolen betekenen maar bovenal leer je muziek vlot lezen, zingen en ritmisch uitvoeren. Daarnaast besteden we ook aandacht aan de basis van de muziektheorie en trainen we het gehoor.
Soms mag je ook je instrument mee naar de les brengen en heel regelmatig ga je de noten en het ritme oefenen op bijvoorbeeld Orff-instrumenten. Niets fijner dan liedjes zingen en muziek maken met je klasgenootjes! 

Leraars: Barbara Buchowiec, Joke Cromheecke, Liesbet Janssens, Liesbet Moeremans, Suzy Op de Beeck.

Derde en vierde graad 

Naast je wekelijkse lessen zang of instrument en ensemble, zijn er de volgende keuzevakken.

Culturele vorming

Aan de hand van typische muziekwerken, gaan we op zoek naar wat ons fascineert in muziek. Door intens en gericht te luisteren en door diepgravend onderzoek  proberen we uit te vissen hoe verschillende soorten muziek gemaakt worden. We bestuderen instrumenten, muzikale vormen, stijlen, culturele omgeving, … Met deze elementen gaan we op zoek naar welke betekenis muziek kan dragen (boodschap, emotie ... ). 


Leraars: Patrick Verhaegen, Hilde Goedgezelschap

Muzieklink (JPR)

In deze cursus leggen we, zoals het woord het zelf zegt, een link. Een link tussen onze jaren notenleer en de muziek in de praktijk.

Waarom hebben we dat nu eigenlijk allemaal geleerd? Waar dient de harmonie voor? Hoe kan men die drieklanken gebruiken? En die toonladders, wat zijn we daar nu eigenlijk mee? We leren dat Elvis de King of Rock & Roll was en Michael Jackson de King of Pop. En hoe komen we eigenlijk aan heavy metal en hoe komen we aan jazz? Blues? Komt het allemaal van blues? Of waren het Prince en James Brown die ervoor gezorgd hebben dat er nu artiesten zijn als Bruno Mars?
En wat doen de verschillende instrumenten allemaal? Is de drum als een kloppend hart en de bas als een anker voor de muziek? En is de stem als de kers op de taart? Al die vragen krijgen hopelijk een antwoord in 'muzieklink'. En die antwoorden gaan ons helpen de muziek beter te begrijpen en ze zo beter te kunnen spelen.
Leraar: Koen Nys

Live/studio electronics

Ben je geïnteresseerd in muziek en technologie? Dan is Live & Studio electronics zeker iets voor jou. Tijdens deze lessen ga je namelijk aan de slag met je laptop als instrument:

 • Je verkent de meest gebruikte types muzieksoftware
 • Je leert hoe je zelf geluiden creëert en bewerkt
 • Je leert zelf beats, melodieën en harmonieën te maken
 • Je onderzoekt de mogelijkheden om akoestische instrumenten live digitaal te manipuleren
 • Je leert om zelf je eigen digitale tools te bedenken en te programmeren

Je werkt zowel thuis als tijdens de lessen met je eigen laptop, Ableton Live en Max aan je eigen muziek, waarbij alle genres elektronische muziek aan bod komen. 


leraar: Vincent Caers

Score

Had je altijd al eens een begeleiding willen schrijven bij een liedje? Of een tweede stem voor je broer of zus die een ander instrument bespeelt? In dit vak leer je alles over akkoorden, over andere instrumenten, over hoe je muziek op papier maar ook op een computer kan uitwerken. Wat theorie maar vooral zelf veel doen en uitproberen!


Leraars: Dirk Gabriels, Vincent Caers (score voor drummers), Leen Knops (score voor blazers)

Score voor Blazers 

is een samengestelde groep van alle blaasinstrumenten die in de academie aanwezig zijn. De samenstelling bestaat uit jongeren en volwassenen uit de derde graad. Er  komen verschillende muziekstijlen aan bod. We spelen ze in de praktijk en bekijken hen ook van wat dichterbij. k
Lesmomenten  

 1. Woensdag Academie Beerzel 
 2. Vrijdag Academie Heist 

Leerkracht Leen Knops

Hedendaagse muziek

Tijdens de lessen hedendaagse muziek kan je jezelf ontwikkelen en creatief ontplooien tot een bewuste muziekkenner. Verschillende stijlen en kunstvormen zullen hier aan bod komen. Je leert ze onderzoeken, doorgronden en creatief toepassen door middel van thema-opdrachten. Deze opdrachten kan je uitwerken met behulp van jouw instrument en/of computerprogramma's.  
Leraar: Barbara Buchowiec

Geluidsleer en opnametechniek

Heb je interesse in het maken van kwaliteitsvolle geluidsopnames? In onze nieuwe cursus 'Geluidsleer en Opnametechniek' leer je zowel live- als studio-opnames te leiden, te editen, te mixen en af te werken. Alle genres komen hierbij aan bod: klassiek, jazz, pop, rock, dance ... 

 Wat mag je zoal verwachten?

 • verschillende microfonen gebruiken
 • effecten verkennen en toepassen
 • midi controllers bedienen
 • samplers en synthesizers aansturen

Je werkt daarbij met Reaper, Pro Tools en Ableton Live.

Let op! Voor deze cursus laten we slechts een beperkt aantal leerlingen toe en voorzien we een selectieprocedure.
Leraar: Tom Hermans 

Muziekgeschiedenis

Hou je van muziek maar sta je liever niet zelf op het podium? 
Muziek leren beluisteren met een kennersoor ? Wil je wel een aardig mondje kunnen meepraten over de rijke wereld van de klassieke muziek? Stijlen, historische duiding, culturele achtergronden, beroemde figuren beter leren kennen en begrijpen? Je luisterattitude verfijnen en verbreden? 

Dan is er voor jou de cursus muziekgeschiedenis: 2 lesuren per week. 

Muziek en filmfragmenten onderbouwen de lessen. Interessant zijn ook concert- en operabezoeken die in de les worden voorbereid.
Leraar: Hilde Goedgezelschap

cartoon componist beethoven