Viool

De viool en de altviool behoren samen met de cello en de contrabas tot de strijkersfamilie. 
Het zijn instrumenten met vier snaren die aangestreken worden met een strijkstok of een boog. 

Als kleinste instrument uit deze familie heeft de viool een hoge en heldere klank. 
De altviool ziet eruit als een viool maar is een beetje groter. Daardoor kan je er lagere klanken op spelen dan op een viool. 
De typische mooie klankkleur van de altviool is iets warmer en donkerder dan die van een viool. 

Hoe wordt de (alt)viool bespeeld? 

Je plaatst een (alt)viool tussen je kin en je linkerschouder. De vingers van de linkerhand drukken de snaren in om de tonen hoger of lager te laten klinken. De strijkstok wordt losjes vastgehouden in de rechterhand en beweegt over de vier snaren.  

Hoe kan ik een viool of een altviool meenemen? 

Het instrument en de strijkstok worden opgeborgen in een (alt)vioolkist. Sommige modellen van kisten zijn speciaal ontworpen om op je rug te dragen. Handig als je je (alt)viool wil meenemen op de fiets. 

Hoeveel kost een (alt)viool? 

Een (alt)viool groeit met je mee. Er bestaan dus verschillende maten naargelang jouw grootte. Verder is de prijs uiteraard ook afhankelijk van de kwaliteit. Om te starten kan je een (alt)viool huren voor ongeveer 15 euro per maand, afhankelijk van de kwaliteit en de grootte. 

Waar kan ik terecht als (alt)violist? 

In de academie is een strijkorkest waarin je terecht kan vanaf de derde graad (12 jaar) maar daarnaast zijn er ook kleinere ensembles waarin je je kan uitleven. 
Orkesten kunnen meerdere violen en altviolen gebruiken. Gegarandeerd speelplezier!