Acties seksuele en genderdiversiteit

IDAHOT

Op 17 mei 1990 schrapte de WHO, de wereldgezondheidsorganisatie, homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten. Sindsdien heeft de holebi-en transgendergemeenschap deze dag uitgeroepen tot de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT).

Om onze steun te tonen voor de holebi- en transgendergemeenschap, hangt Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg op 17 mei steeds de regenboogvlag uit.  

Regenboogvlag aan gemeentehuis

Regenboogzebrapad

In 2023 heeft het lokale bestuur een regenboogzebrapad laten aanleggen op de Boudewijnlaan in de buurt van de Spoorwegstraat. Het regenboogzebrapad laat zien dat er in Heist geen plaats is voor discriminatie op basis van gender en geaardheid. We vinden het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn!

Regenboogzebrapad Boudewijnlaan

Aanbod voor scholen

Çavaria maakt duidelijk dat de school de beste plaats is om te praten en te leren over thema's zoals LGBTI+ en gender. Zowel leerkrachten als directie en CLB-medewerkers hebben hierin een belangrijke taak. Niet enkel in het secundair onderwijs maar ook in de kleuterklas en het lager onderwijs. Om de scholen hierin te ondersteunen ontwikkelde het lokale bestuur een inspiratiegids voor leerkrachten

De inspiratiegids omvat een overzicht van verschillende materialen die je als leerkracht kan gebruiken om over het thema LGBTI+ en gender les te geven. Onder meer boekenlijsten, filmlijsten en links naar interessante websites worden uitgediept, alsook een genderkoek ontwikkeld door Çavaria. Met deze genderkoek worden begrippen als genderidentiteit en -expressie uitgelegd op het niveau van kleuters en lagere schoolkinderen. Tot slot geeft de gids ook tips over genderneutraal lesgeven. We delen graag de gratis werkvormen van Rosa vzw.

Als jij met kinderen werkt, kan je de inspiratiebundel gratis aanvragen door een mail te sturen naar gelijkekansen@heist-op-den-berg.be 

Materiaal scholen seksuele en genderdiversiteit

Huishoudelijk reglement

Externe links