Sorteren

Voor de juiste ophaaldata: zie afvalkalender 2017.

Gewoon huisvuil
Er is een veertiendaagse huisvuilophaling in de hele gemeente.
In Heist-op-den-Berg werkt men met het Diftarsysteem. Dit wil zeggen dat het restafval moet aangeboden worden in een grijze container. Het aangeboden afval wordt gewogen waardoor de kostprijs afhankelijk wordt van de meegegeven hoeveelheid afval.

Sinds de invoering van het Diftarsysteem heeft een aantal doelgroepen recht op een gemeentelijke toelage.

Groente-, Fruit- en Tuinafval (gft)
Er is een veertiendaagse ophaling in de hele gemeente.
Ook voor gft-afval werkt men in Heist-op-den-Berg met het Diftarsysteem. Het gft-afval moet aangeboden worden in een groene container. Het aangeboden afval wordt gewogen waardoor de kostprijs afhankelijk wordt van de meegegeven hoeveelheid gft. Je kan ook de voorkeur geven aan thuiscomposteren.

Gemengde plastic
Je hebt zelf de keuze om je gemengde plastic aan te bieden in het containerpark (in de groene zak) of om de gemengde plastic mee te geven met je restafval (in de grijze container). De groene zakken voor gemengde plastic kan je kopen in het containerpark d.m.v. een knipkaart of op de technische dienst. Een rol van 12 zakken kost 4 euro.

De sorteerregels voor gemengde plastic en harde kunststoffen vind je hier terug.

Groot huisvuil
De ophaling van groot huisvuil gebeurt eenmaal per twee maanden, telkens op de eerste donderdag van de pare maanden van het jaar. Ophaling gebeurt pas na telefonische verwittiging aan het onthaal in het gemeentehuis (tel 015 22 86 50), ten laatste de dinsdag vóór de ophaling vóór 16 uur.

Prijs: 15 euro per 0,5 m³, te betalen met stickers verkrijgbaar op de dienst Bevolking. Het volume dat maximaal opgehaald wordt, is 2 m³ of 100 kg per stuk.

Lees hier de instructies en tips voor de aanvragers voor de grofvuilophaling.

Glas
Eenmaal per maand wordt het glas aan huis opgehaald. Glas moet meegegeven worden in een blauwe glasbak. Voor elke nieuwbouwwoning wordt door het gemeentebestuur één glasbak ter beschikking gesteld.

Snoeihout
De ophaling van snoeihout gebeurt elk jaar in de periode april-mei en in oktober-november. Ophaling gebeurt na telefonische aanvraag op het nummer 015 22 86 30, ten laatste de dag voor de ophaling vóór 12 uur.

Prijs: 7,50 euro per m³, te betalen met stickers verkrijgbaar op de dienst Bevolking.
Het volume dat maximaal opgehaald wordt, is 2 m³ per ophaling.

Klein gevaarlijk afval (KGA)
KGA wordt enkel nog ingezameld via de gemeentelijke containerparken.

Plastic - Metaal - Drankkartons (pmd)
Pmd wordt aan huis opgehaald. In de blauwe pmd-zakken worden volgende afvalstoffen verzameld:
- plastic flessen en flacons
- metalen verpakkingen (blik)
- drankkartons

De ophaling gebeurt gemiddeld tweemaal per maand. De blauwe pmd-zakken worden in een aantal handelszaken voor 6 euro verkocht voor een rolletje met 24 zakken. Hier vind je een overzicht van de handelszaken die deze zakken verkopen.

Papier
Papier en karton worden maandelijks aan huis opgehaald. Het papier en karton mag samengebonden of in een kartonnen doos aangeboden worden.

Herbruikbare goederen
Goederen die nog herbruikbaar zijn, horen niet thuis op de afvalberg. Je kan ze bij Kringwinkel Zuiderkempen binnenbrengen of bellen naar de Kringwinkel en een afspraak maken om je spullen gratis thuis te laten ophalen. Er is maar één voorwaarde: een Kringwinkel zamelt enkel goederen in die nog in goede staat zijn. Ze mogen niet stuk zijn of tot op de draad versleten. Een Kringwinkel is bovendien een waar paradijs voor verzamelaars en koopjesjagers. Iedereen vindt er iets naar zijn smaak en budget. Het assortiment verandert voortdurend. Iedere dag komen enkele vrachtwagens met ’nieuwe‘ en unieke spullen binnen.