Afvalcontainers

DIFTAR is de afkorting van geDIFferentieerd TARief. DIFTAR maakt het mogelijk om de kosten voor restafval- en gft-verwerking rechtvaardig te verdelen. Naarmate je minder afval meegeeft, zal je minder betalen. Dat vormt een goede prikkel om afval te verminderen en beter te sorteren.

Tijdens de ophaalronde wordt de restafval- of gft-container voor en na lediging gewogen. Door het gewichtsverschil is de hoeveelheid afval die je meegeeft meteen gekend. Afval dat bij lediging in de container achterblijft, wordt niet aangerekend. Papier- en karton kan je gratis meegeven.

Wat kost DIFTAR?

Voorschot

Als nieuwe inwoner van Heist-op-den-Berg dien je een voorschot te storten op de DIFTAR-rekening van de gemeente. De eerste betalingsuitnodiging bedraagt 70 euro. Je krijgt hierover de nodige info wanneer je je gaat inschrijven als nieuwe inwoner. 

Maandelijkse vaste kost

Je betaalt een vaste kost van 4,25 euro per maand voor:

  • de gescheiden ophaling aan huis van afvalfracties, zoals huisvuil, gft, papier
    en karton, glas, grof vuil en de verwerking en de recyclage daarvan;
  • de toegang tot het recyclagepark en voor de verwerking van verschillende niet betalende fracties ontvangen op het recyclagepark;
  • de algemene netheid van de gemeente Heist-op-den-Berg.

Voor een groene gft-container betaal je bijkomend een bedrag van 1,25 euro per maand.

Tarief per kilogram

Het tarief per kilogram per afvalsoort is:

  • huisvuil: 0,28 euro per kilogram
  • gft: 0,12 euro per kilogram

Maak je gebruik van ondergrondse containers, dan betaal je een tarief per storting, zie hiervoor de DIFTAR-informatiebrochure onderaan deze pagina.

Drempelbedrag

Zodra jouw saldo onder 10 euro (het drempelbedrag) komt, stuurt IOK Afvalbeheer een nieuwe betalingsuitnodiging. Het bedrag van deze uitnodiging wordt berekend op basis van jouw afvalverbruik van de afgelopen 3 maanden en de jaarlijkse vaste kost. Indien jouw afvalproductie gelijk blijft, kom je hier 1 jaar mee toe.

Je persoonlijke DIFTAR-gegevens raadplegen

Raadpleeg je eigen afvalgegevens op www.mijndiftar.be. Neem je rijksregisternummer en klantnummer (terug te vinden op de betalingsuitnodiging) bij de hand om je te registreren.

Heb je geen toegang tot internet? Geen nood, vraag een overzicht van jouw DIFTAR-gegevens via 0800 97 687.

Afvalcontainers

  • Grijze container: restafval
  • Groene container: groente-, fruit- en tuinafval (gft)
  • Gele container: papier en karton

Het standaardformaat is 120 liter voor restafval en gft en 240 liter voor papier en karton. In bepaalde situaties kan er afgeweken worden van de standaardformaten. Kijk hiervoor in de DIFTAR-brochure onderaan deze pagina.

Het kan zijn dat al jouw containers grijs zijn. Dan kijk je naar de kleur van het deksel om je afval juist te sorteren. 

Reparatie of vervanging van een container
Als bij de ophaling je container werd beschadigd, kan je bellen met de DIFTAR-informatielijn 0800 97 687. Er wordt dan een afspraak gemaakt voor de herstelling of vervanging van de container. Dat is gratis. Alleen als de DIFTAR-container door toedoen van de containergebruiker onbruikbaar geworden is (bv. de container is gesmolten omdat je er hete as in gooide) wordt de reparatie of vervanging aangerekend.

Wisselen van containervolume?
Wil je een ander formaat? Bel dan naar de DIFTAR-informatielijn 0800 97 687. De eerste omruiling is gratis, vanaf de tweede omruiling betaal je 10 euro per container.

Containers vergrendelen
Ervaring met DIFTAR leert dat er weinig tot geen misbruiken zijn. Als je je container toch wil afsluiten, kan je een slot laten plaatsen. Voor het slot betaal je eenmalig 35 euro. Het slot kan enkel door de gebruiker en door de ophaaldienst worden geopend. Je kan een slot aanvragen gratis DIFTAR-informatielijn 0800 97 687.

Wat bij verhuis?

De gft-container, grijze restafvalcontainer, gele papiercontainer en blauwe glasbak horen bij de woning. Neem ze dus niet mee naar je nieuwe adres, maar laat ze staan. Op het moment dat je je gaat inschrijven op je nieuwe adres op het gemeentehuis, worden de containers geblokkeerd. Bij verhuis zijn er twee mogelijkheden:

  • Je verhuist naar een andere gemeente. Dan kan je je containers opzeggen en wordt het resterende saldo teruggestort op jouw rekening. Dit kan vanaf het moment dat je in je nieuwe gemeente bent ingeschreven.
  • Je verhuist naar een ander adres binnen dezelfde gemeente. Dan wordt je betaalde voorschotbedrag overgedragen naar je nieuwe adres, nadat je bent langsgeweest bij Burgerzaken om je verhuis door te geven.

Heb je nog vragen?

  • Neem dan een kijkje in de DIFTAR-brochure onderaan deze pagina.
  • Bel gratis 0800 97 687 (0800 97 68 777 vanuit Nederland) of mail naar diftar@iok.be. Je kan de informatielijn bellen op weekdagen van 8.30 tot 17 uur.
  • Ook op www.iok.be/watkostmijnafval vind je heel wat informatie over DIFTAR.
  • Neem contact op met Team Milieu

Documenten