Asbest

De aanwezigheid van asbest in en rond woningen houdt gezondheidsrisico’s in. Ook in de Kempen zijn er nog te veel gebouwen waarvan de daken en gevels bestaan uit asbestcementleien of –golfplaten. De Kempense gemeenten, IOK Afvalbeheer en OVAM maken werk van een versnelde afbouw van asbest.

Samen verslaan we het asbestbeest
Asbest werd decennialang gebruikt in bouw- en materiaaltoepassingen. Bijna 2,5 miljoen gebouwen in Vlaanderen kunnen nog asbest bevatten. Omdat asbestmaterialen met de jaren minder veilig worden, keurde de Vlaamse Regering op 20 juli 2018 een versneld afbouwbeleid goed. Met het actieplan Asbestafbouw worden eigenaars ondersteund om asbest in gebouwen sneller op te sporen en te verwijderen.

Hoe werkt het?
IOK Afvalbeheer levert de plaatzak(ken) of een container en persoonlijke beschermingsmiddelen om veilig het asbesthoudend materiaal te ontmantelen. Je ontvangt ook een brochure met tips om het asbest veilig te verwijderen en jezelf en je gezin te beschermen. Je zorgt zelf voor de verwijdering van het hechtgebonden asbest en bergt het op in de plaatzak of container. Dan maak je een afspraak en komt IOK Afvalbeheer de asbesthoudende materialen bij je thuis ophalen.

  • maximaal 6 plaatzakken; in 1 plaatzak passen maximaal 13 platen van +/- 400 kg = 30 m²
  • maxiaam 2 containers: vanaf 180 m² (+/- 80 platen, +/- 2.400 kg) krijg je een container

Wat kost het?

  • Plaatzakken (normale prijs 80 euro): nu 30 euro/stuk; vanaf tweede zak 20 euro/stuk + twee sets persoonlijke beschermingsmiddelen + infobrochure
  • Containers (normale prijs 930 euro): nu 170 euro/container + containerbag + twee sets persoonlijke beschermingsmiddelen + infobrochure
  • Extra beschermingsmiddelen: 7 euro (stofmasker, overall en handschoenen)

Om een plaatzak of container te bestellen bel je naar 014 56 27 75 of mail je naar afvalbeheer@iok.be. Of bestel via het e-loket op www.iok.be/asbest.

Kleine hoeveelheden asbest, gratis naar het recyclagepark
Via het recyclagepark kan je ook steeds kleinere hoeveelheden asbest gratis afleveren. Per gezin en per jaar is dit 200 kg hechtgebonden asbest (golfplaten, leien …).

Zelf asbestcement golfplaten verwijderen

  • Ik kan het materiaal verwijderen zonder het te breken.
  • Ik kan het materiaal losschroeven met een traag draaiende schroefmachine.
  • Het materiaal lijkt nog in goede staat.
  • Ik heb hulp (personen en machines) om de platen in zijn geheel te verwijderen en in zijn geheel naar beneden te brengen.
  • Ik weet waaraan ik begin.

Is het antwoord op al die vragen ja? Dan mag je het materiaal effectief zelf verwijderen mits je de nodige veiligheidsmaatregelen neemt.

In andere gevallen neem je contact op met een erkend aannemer. Meer info vind je op www.iok.be/asbest.

Wat mag ik meegeven?
Op deze afbeelding staat waar asbest in je woning kan voorkomen en vooral wat je binnen dit project mag meegeven. Heb je andere vormen van asbest, neem dan contact op met een erkend asbestverwijderaar. Die lijst vind je op www.iok.be/asbest

Infographic asbest - wat kan asbest zijn?

 

Contactinformatie