Behaag onze Kempen

Behaag onze Kempen wil inheemse en streekeigen soorten promoten. Het doel van de actie is om mensen te stimuleren tot het aanleggen van een ecologische tuin. Op die manier draag je bij tot een aangename omgeving voor mens en dier door de natuur in je buurt te brengen. In september en oktober kan je jaarlijks via de actie plantgoed aankopen. Organisatoren zijn IOK, Natuurpunt, Velt, JNM en 27 Kempense lokale besturen.

Zoek je soorten die geschikt zijn voor jouw tuin? Informeer je vooraf goed! Op de website van Behaag onze Kempen vind je heel wat nuttige informatie. Ook kom je hier eenvoudig te weten welke haag ideaal is voor jouw tuin.

Streekeigen plantgoed, niets dan voordelen

Behaag onze Kempen biedt inheems en streekeigen haagplantsoen, (hoogstam)fruitbomen, kleinfruit, vruchtbomen, enkele klimplanten, enkele heesters, steunpalen voor fruitbomen, bloemenzaad, bloembollen en compost aan. Inheemse en streekeigen (haag)planten gedijen van nature goed op onze arme Kempense zandgronden. Ze trekken meer diersoorten aan en vergroten de natuurwaarde van je tuin.

Ga voor een groene gevel!

Het aanbod van Behaag Onze Kempen werd uitgebreid met gevelgroen. Zo biedt Behaag Onze Kempen 2 klimhulpen en 4 soorten klimplanten aan om je gevel te vergroenen.

Er zijn verschillende voordelen aan het aanleggen van gevelgroen. Zo zorgen ze in de zomer voor nodige verkoeling. Als je voor de klimplant bestaande verharding gaat weghalen, kan regenwater makkelijker de grond insijpelen waardoor je minder kans hebt op wateroverlast. De planten die worden aangeboden zijn daarnaast ook ecologisch waardevol en dragen bij aan de biodiversiteit. Bovendien tover je met gevelgroen een grijze straat om tot een aantrekkelijke, groene straat.

Gevelgroen kan aangebracht worden tegen zowat elke muur. Als je huis aan de stoep grenst kan je een stoeptegel verwijderen en een kleine ‘tegeltuin’ aanleggen, na het verkrijgen van een vergunning van het lokale bestuur. Alle info die je nodig hebt over de aanleg en de regels waar je je aan moet houden, vind je terug in het reglement hieronder.

Wanneer?

Een nieuwe actie volgt in 2024!

Documenten

Externe links