Vrijwilligerswerk - wetgeving

Vrijwilligers en organisaties die met vrijwilligers werken hebben specifieke rechten en plichten. Zo moet een organisatie haar vrijwilligers op de hoogte brengen van enkele belangrijke zaken (informatieplicht). Ook heel wat organisaties zijn verplicht hun vrijwilligers te verzekeren (burgerlijke aansprakelijkheid). Lees hier de vrijwilligerswet in een notendop.


Je kan een voorbeeld van informatienota hier downloaden, en aanpassen aan de situatie van je eigen organisatie. De informatienota is in foldervorm.

Organisaties die met vrijwilligers werken zijn aansprakelijk voor schade die door deze vrijwilligers wordt aangericht bij derden. Dit gaat over burgerrechtelijke aansprakelijkheid. Hiervoor moet de organisatie/vereniging zich verzekeren. Een zogenaamde BA-verzekering.

Vzw's vallen onder deze verplichting. Feitelijke verenigingen vallen hier buiten. Maar enkel indien ze geen personeel in dienst hebben, of geen onderafdeling zijn van een vzw of andere feitelijke vereniging met personeel. Bij feitelijke verenigingen blijven de vrijwilligers aansprakelijk voor de schade en moeten ze deze zelf betalen (b.v. met de familiale verzekering). Ook al ben je dus niet verplicht, toch kan je als organisatie of vereniging best een BA-verzekering overwegen, uit respect voor je vrijwilligers.

Meer informatie kan je vinden op de website van het Vlaams steunpunt vrijwilligerswerk, www.vrijwilligersweb.be

 

Contact

Cultuurbeleid
Kerkplein 15, 2220 Heist-op-den-Berg
015 23 88 15
cultuur@heist-op-den-berg.be

Openingsuren

Ma: 9 – 12 uur en 13.30 – 19 uur
Di, wo, do: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur

<< Sluitingsdagen >>

Telefonisch contact

Ma, di, wo, do: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur