Kapellen

Heist is geen uitzondering in Vlaanderen, je komt om de haverklap kapellen tegen. Kijk mee naar deze prachtige overblijfselen uit het Heistse religieuze verleden.

Onze Lieve Vrouw in 't Hout - Behoudenis der kranken

In 1862 ontving de toenmalige pastoor van Heist, E.H. van Inthoudt van één van zijn parochianen een Mariabeeldje met het opschrift "Behoudenis der kranken". Op zoek naar een geschikte plaats voor de verering van dat beeld, kwam hij terecht in het Bergbos. De oorspronkelijke staakkapel werd in 1948 vervangen door een stenen grot, omgeven door planten en zitbanken. Deze plaats is nog steeds bekend onder de dubbele naam "Onze Lieve Vrouw in't hout – behoudenis der kranken".

Kloosterkapel (Heist-op-den-Berg)

In het voormalige Annonciadenklooster is er een prachtige neogotische kapel met sierlijk torentje. Je komt de kapel binnen langs de prachtige deur met afbeelding van de stichters van de orde, St.-Johanna van Valois. Verder wordt de aandacht getrokken door de mooie brandglasramen.

Krijserskapel (Kapelledijk - Vildersweg in Wiekevorst)

Deze beschermde kapel werd in 1754 gebouwd ter ere van O.L.V. van de altijddurende bijstand. Vele moeders kwamen hier bidden tegen het overmatig wenen van hun baby's, wat de kapel haar bijnaam gaf. Het opschrift "refugium peccatorum" betekent "toevlucht der zondaars". In de kapel zie je een classicistisch altaar met geklede madonna, geflankeerd door o.m. Sint-Jan de Doper.

Sint-Bernarduskapel (Schriek)

Deze kapel zou de oudste van Vlaanderen zijn. Volgens de archieven dateert ze van vóór 1565. In 1991 werd de kapel afgebroken om 3 jaar later in identieke vorm heropgebouwd te worden.

Sint-Donatuskapel (Hallaar)

De eerste Donatuskapel op deze plaats werd in het midden van de 19de eeuw gebouwd. Toen er in 1937 een stoomtram tegen botste, diende ze hersteld te worden. Het originele houten Donatusbeeld werd vervangen door een gipsen kopie. Het origineel werd in 1991 gerestaureerd en is te bezichtigen in heemmuseum "Die Swane" op het Heistse Kerkplein. In 1990 moest de kapel wijken voor de verkeersveiligheid, maar ze werd enkele meters verderop naar het origineel heropgebouwd door leerlingen van het Heistse Sint-Lambertusinstituut.

 

Contact

Dienst Toerisme
Postweg 6, 2220 Heist-op-den-Berg
Tel. 015 25 15 82, fax 015 24 31 98,
mail toerisme@heist-op-den-berg.be

Openingsuren

Ma, di, wo, do, vr: 10 - 12.30 uur en 13.30 - 17 uur

Van begin juli tot de 3e zo. van september:
za., zo. en feestdagen van 10 tot 15 uur

<< Sluitingsdagen juli-augustus >>

Telefonisch contact

Ma, di, wo, do: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur