Kastelen en hoven

Hof Ter Laken - Booischot

De geschiedenis van het Hof Ter Laken gaat terug tot 1200, toen op deze plek een militaire waterburcht stond. De familie della Faille bouwde in de 18de eeuw het huidige residentiële complex. In de bibliotheek valt het beschilderde plafond op met de chronologische opeenvolging van eigenaars en hun blazoenen. In het 20 ha grote kasteelpark groeien een aantal reusachtige eeuwenoude eiken.

Pelgrimhof - Heist-op-den-Berg

Het oorspronkelijk 14de-eeuwse landgoed is gelegen op de grens van Heist en Beerzel en omgeven door een brede hofgracht en prachtige dreven. Het huidige uitzicht wordt gevormd door een 16de-eeuwse kern met 17de-eeuwse aanbouwen.

Kasteel Isschot - Itegem

Het huidige kasteel werd in 1905 in neoclassicistische stijl gebouwd naar ontwerp van de Antwerpse architect Jos Evrard. Hiervoor werd het vroegere roccocco-kasteel gesloopt. Het kasteelpark met lommerrijke dreven huisvest ook een vogelreservaat, dat aansluit bij "De Averegten".

La Garenne - Itegem

In 1848 werd er op het domein een hoevegebouw opgericht. Aan het eind van de 19de eeuw werd dit afgebroken om er een jachtslot op te trekken. De oude heidepoel werd verbreed en aangelegd tot vijver. Het domein is niet toegankelijk, maar van in de Parklaan heb je een mooi uitzicht op dit elegante kasteel.

Moretuskasteel - Heist-op-den-Berg

Het eerste kasteel dateert van 1817, het zogenaamde "groot" kasteel van 1842. Het domein heette "Ten Bosch" tot het in 1893 in het bezit kwam van afstammelingen van het vermaarde Antwerpse drukkersgeslacht Plantijn-Moretus. In de 20ste eeuw verwisselde het domein herhaaldelijk van eigenaar en werden grote delen van het park verkaveld.

Hof van Riemen

De geschiedenis van dit beschermde monument gaat terug tot de middeleeuwen. Er bestaat heel wat onduidelijkheid over maar het feodale karakter van het goed en de omwalling wijzen op een 12de of 13de eeuwse oorsprong. Het Hof van Riemen is het oudste burgerlijke gebouw van Heist en was sinds 1450 een "hof van plaisantie" (een verblijf om te verpozen).

 

Contact

Dienst Toerisme
Postweg 6, 2220 Heist-op-den-Berg
Tel. 015 25 15 82, fax 015 24 31 98,
mail toerisme@heist-op-den-berg.be

Openingsuren

Ma, di, wo, do, vr: 10 - 12.30 uur en 13.30 - 17 uur

Van begin juli tot de 3e zo. van september:
za., zo. en feestdagen van 10 tot 15 uur

<< Sluitingsdagen juli-augustus >>

Telefonisch contact

Ma, di, wo, do: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur