Opmerkelijke gebouwen

Oude dekenij

Dit gebouw, dat in 1999 een grondige restauratie onderging, heeft een rijk verleden. In 1769 werd gestart met de bouw van de rechtervleugel. De linkervleugel werd opgetrokken op het eind van de 19de eeuw. Het gebouw werd herhaaldelijk verbouwd. Bij de renovatie rond de laatste eeuwwiseling, werd het driehoekig fronton, dat bij een vorige verbouwing verdween, terug geplaatst. Het gebouw werd toen ook aangepast aan de nieuwe functie. Tot voor kort huisden 3 ½ eeuwen lang de dekens van Heist in dit gebouw. Momenteel zijn er gemeentelijke diensten in gevestigd.

Voormalig Annonciadenklooster

politiecommissariaatDe voorbije eeuwen verbleven hier de heren en voogden van Heist. De beruchte "Schuermanskelder, is het enige dat nog overblijft van het vroegere Voogdijhuis. In 1902 – 1903 kwam dit kloostercomplex tot stand op de plaats van een oud herenhuis. De congregatie van de zusters Annonciaden bouwde er het plaatselijke meisjesonderwijs uit. Verder heeft het gebouw ook een geschiedenis als gods- en gasthuis. De neogotische kapel, die ook na de verbouwing tot politiebureau in zijn oorspronkelijke vorm zal behouden blijven, is zeker de moeite waard.

Voormalig gemeentehuis Hallaar

Dit merkwaardige gebouw kwam in 1935 tot stand naar ontwerp van provinciaal architect G. Careels. Van 1936 tot 1977 was dit het gemeentehuis van Hallaar.
Door de fusie kwam het gebouw leeg te staan en vestigde het kantonale vredegerecht zich hier. Het neotraditionele uitzicht en de natuursteen elementen geven het gebouw een monumentaal uitzicht.
Ondertussen werd het gebouw gerenoveerd en vind je er een architectenbureau.

Torentje Hof Ter Borcht

Eeuwenlang verbleven de heren van Itegem op de waterburcht 'Ter Borcht'. In de 16de eeuw had de burcht het uitzicht van een militair en renaissancistisch bolwerk.

Pastorie Wiekevorst

Wiekevorst Dorp 2. Dit gebouw in traditionele Vlaamse stijl, dateert uit 1763. De gedenksteen met het jaartal 1682 is waarschijnlijk een restant van de vorige pastorie. Tot 1966 lag er een grote vijver voor het huis en moest je over een bruggetje om het gebouw te bereiken. De vijver werd gedempt en de grote pastorietuin gedeeltelijk omgevormd tot bouwgrond.

Pastorie Wiekevorst

Wiekevorst Dorp 25. Mooi neoclassicistisch hoekpand.

Voormalige dorpsbrouwerij "De Wijngaard"

Wiekevorst Dorp 52. Aan de gevel zie je neobarok lijstwerk. Het aanpalend woonhuis heeft art nouveau elementen, o.m. de bovendorpels met siermotieven en speklagen in gekleurde baksteen.

 

Contact

Dienst Toerisme
Postweg 6, 2220 Heist-op-den-Berg
Tel. 015 25 15 82, fax 015 24 31 98,
mail toerisme@heist-op-den-berg.be

Openingsuren

Ma, di, wo, do, vr: 10 - 12.30 uur en 13.30 - 17 uur

Van begin juli tot de 3e zo. van september:
za., zo. en feestdagen van 10 tot 15 uur

<< Sluitingsdagen juli-augustus >>

Telefonisch contact

Ma, di, wo, do: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur