Behaag onze Kempen

Behaag onze Kempen wil inheemse en streekeigen soorten promoten. In september en oktober kan je via de actie plantgoed aankopen. Organisatoren zijn IOK, Natuurpunt, Velt, JNM en 27 Kempense lokale besturen.

Begin met je goed te informeren

Zoek je soorten die geschikt zijn voor jouw tuin? Informeer je vooraf goed! Je vindt heel wat nuttige informatie op www.iok.be/bok. Op de website kan je ook eenvoudig te weten komen welke haag ideaal is voor jouw tuin.

Streekeigen plantgoed, niets dan voordelen

Behaag onze Kempen biedt inheems en streekeigen haagplantsoen, (hoogstam)fruitbomen, kleinfruit, vruchtbomen, enkele klimplanten, enkele heesters, steunpalen voor fruitbomen, bloemenzaad, bloembollen en compost aan. Inheemse en streekeigen (haag)planten gedijen van nature goed op onze arme Kempense zandgronden. Ze trekken meer diersoorten aan en vergroten de natuurwaarde van je tuin.

Ga voor een groene gevel!

Vanaf dit jaar breiden we het aanbod van Behaag Onze Kempen uit met gevelgroen. Zo bieden we vanaf dit jaar 2 klimhulpen en 4 soorten klimplanten aan om je gevel te vergroenen.

Er zijn verschillende voordelen aan het aanleggen van gevelgroen. Zo zorgen ze in de zomer voor nodige verkoeling. Als je voor de klimplant bestaande verharding gaat weghalen, kan regenwater makkelijker de grond insijpelen waardoor je minder kans hebt op wateroverlast. De planten die worden aangeboden zijn daarnaast ook ecologisch waardevol en dragen bij aan de biodiversiteit. Bovendien tover je met gevelgroen een grijze straat om tot een aantrekkelijke, groene straat.

Gevelgroen kan aangebracht worden tegen zowat elke muur. Als je huis aan de stoep grenst kan je een stoeptegel verwijderen en een kleine ‘tegeltuin’ aanleggen, na het verkrijgen van een vergunning van het gemeentebestuur. Je kan het reglement voor het aanleggen van een straatgeveltuin raadplegen op de gemeentelijke website.

Hoe bestellen

Bestellen en betalen doe je via www.iok.be/bok. Bestellen kan tot en met 20 oktober.

Afhalen plantgoed

Het bestelde plantgoed dien je zelf af te halen op zaterdag 20 november tussen 9.30 en 11.30 uur op de afhaalplaats van je keuze.

Meer info?

Bezoek de website www.iok.be/bok of neem contact op via behaag.onze.kempen@iok.be.

Contactinformatie