Energiezuinig bouwen en wonen

Investeer eerst en vooral in energiezuinig bouwen of verbouwen. Deze werkzaamheden zijn vaak heel moeilijk achteraf uit te voeren. De investeringen in thermische isolatie en energieprestatie zijn terugverdiend in een vijftal jaar. Besteed bijzondere aandacht aan de oriëntatie van de woning en compact bouwen. Het einddoel is een gezonde woning met meer comfort.

Bij energiezuinig bouwen en verbouwen komen volgende aspecten aan bod: isolatie, ventilatie, verwarming, verlichting, warm water en keuze van elektrische toestellen. Over deze onderwerpen vind je nuttige inlichtingen op www.energiesparen.be/energiezuinig_bouwen_en_verbouwen.

Een energiezuinige woning is meer waard op de verkoop- en verhuurmarkt. Vanaf 2006 moet er voor elke nieuwbouwwoning of nieuwbouwappartement een energieprestatiecertificaat bouw uitgereikt worden. Dat certificaat laat toe om het energieverbruik (in standaardomstandigheden) te vergelijken met dat van andere woningen of appartementen. Ook bestaande woningen of appartementen moeten een energieprestatiecertificaat hebben zodra ze te koop of te huur worden gezet.

Een energiezuinige woning geeft recht op een vermindering van de onroerende voorheffing. Als je na 1 januari 2008 een energiezuinige nieuwbouwwoning hebt geplaatst waarvoor een energieprestatiecertificaat bouw werd afgeleverd, kan je vanaf aanslagjaar 2009 in aanmerking komen voor een vermindering van de onroerende voorheffing. De korting bedraagt 20% van de jaarlijkse onroerende voorheffing voor woongebouwen met een E-peil van E60 of lager en 40% voor woongebouwen met een E-peil van E40 of lager. De vermindering is geldig gedurende 10 jaar.

 

Contact

Afdeling Bouw en Milieu
Leopoldlei 40, 2220 Heist-op-den-Berg
Tel. 015 23 74 00,
mail bouwenmilieu@heist-op-den-berg.be

Openingsuren loket

Ma: 9 - 12 uur en 13.30 - 19 uur
Wo: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur

<< Sluitingsdagen >>

Telefonisch contact

Ma, wo: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur