Brandweer

De brandweer beschikt over 60 manschappen, waarvan 9 beroepsmatig, die zich 24 uur op 24, 7 dagen op 7 inzetten voor jouw veiligheid. Zij kunnen beschikken over gespecialiseerd materiaal en een uitgebreid wagenpark.

Een brandweerman helpt in alle mogelijke omstandigheden waarbij mensen, dieren of milieu in gevaar verkeren of goederen bedreigd zijn.

Zijn taak is dus heel uiteenlopend: hij blust niet uitsluitend branden maar we vinden hem ook terug bij de bevrijding van geklemde personen, bij het vrijmaken van de openbare weg na een ongeval en zelfs als duiker en gaspakdrager. Hij treedt ook op bij ontploffingen, bij ongevallen met gevaarlijke stoffen, bij stormschade, bij verkeersongevallen, bij instortingen, bij overstromingen, bij gaslekken, bij het vernietigen van wespennesten, enz.

Als je met een of meerdere van deze problemen te maken hebt, verwittig dan onmiddellijk de brandweer! Sommige tussenkomsten zijn gratis; voor anderen wordt een retributie geheven.

Ziekenwagen

Hiernaast vervult een deel van de manschappen tevens de taak van ambulancier binnen de dringende geneeskundige hulpverlening, waarvoor de brandweerdienst over twee ziekenwagens beschikt.

Brandpreventie

De brandweer wordt in de eerste plaats gelinkt aan het blussen van branden, maar preventie is een even belangrijk onderdeel van hun takenpakket. Zo geven ze advies op (ver)bouwplannen, milieuvergunningen en voeren ze inspecties van gebouwen uit.

Wil je zelf een preventiedienst vanuit onze gemeente aanvragen, dan kan dit via https://rivierenland.hulpverleningszone.be/taken/preventie-981. Je vindt er meer uitleg en de juiste aanvraagformulieren terug.

Meer info: Hulpverleningszone Rivierenland, Spoorweglaan 2 bus 1, 2570 Duffel, preventie@bwzr.be.

 

Contact

Brandweerzone Rivierenland - post Heist
Broekstraat 46 A, 2220 Hallaar
Tel. 015 280 280 (administratie en niet-dringende interventies),
mail hodb@bwzr.be
www.brandweerzonerivierenland.be

Dringende oproepen voor brandweer of ziekenwagen: 100 of 112

Openingsuren

Ma. t.e.m. vr. 8.30 - 12 uur en 13 - 16 uur