Het definitieve masterplan voor de dorpskern van Booischot werd in het voorjaar 2022 aangeleverd. Hiermee ging het lokale bestuur verder aan de slag, onder andere voor de technische uitwerking van de groenzone aan de N15 (Dorpsstraat). Het aanbestedingsdossier is ondertussen goedgekeurd en de aannemer aangesteld. De technische werken starten op 6 maart 2023.
Hoe gaan we te werk?
We snijden letterlijk stukken verharding weg. De hierdoor gevormde organische plantvlakken worden vervolgens voorlopig ingezaaid om in het najaar van 2023 definitief beplant te worden met belevingsrijke en natuurrijke planten, struiken en bomen. Het najaar is ook het beste plantseizoen voor bomen en struiken.
In de groene buffer wordt een wadi (waterberging regenwater) voorzien. Het regenwater van het dak van de kerk wordt opgevangen in vier regenwaterputten. Dit regenwater kunnen we gebruiken voor het besproeien van de planten in Booischot.
Het bestaand verhardingsmateriaal blijft. Dit is van goede kwaliteit en nog steeds in goede staat. Een duidelijke keuze die kadert in circulair gebruik van materialen en dus in duurzaamheid. Centraal achter de kerk blijft verharding aanwezig als een multifunctioneel belevingsplein. Tevens zullen de nodige fietsnietjes voorzien worden.
Onze ambassadeurs aan het woord
Dit project en ontwerp is niet zo ontstaan. Het komt voort uit een langdurig participatietraject, gestart vanuit ‘Veerkrachtige dorpen’. De groep inwoners die we samenbrachten, komen vandaag nog steeds samen als een ambassadeursgroep van Booischot. Deze groep dacht tijdens dit Bruisend Booischot-proces samen met andere inwoners volop na over wat de invulling van het plein moet en kon zijn.
Ideeën die we meenemen naar toekomstige projecten
Enkele elementen uit het masterplan én uit het participatietraject worden niet op korte termijn uitgevoerd, maar meegenomen binnen toekomstige projecten en opportuniteiten. Vooral de mobiliteitsideeën ‘karrenspoor’ en ‘fietsstraat’ zijn erg waardevol. Deze ingrepen moeten echter kaderen binnen een bredere mobiliteitsoefening en volledige heraanleg van de straat (ook onderbouw). Dit wordt dan ook meegenomen zodra dergelijke werken aan de orde zijn. Andere groenstructuren worden toekomstgericht ook meegenomen.
Samentuin - het SamenHof
Stichting Kempens Landschap en Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg zijn bezig met de realisatie van een samentuin in het kasteeldomein van Hof ter Laken in Booischot. Dat doen ze met heel wat enthousiastelingen uit de buurt, die samen willen komen tuinieren in dit mooie stukje erfgoed. Hoewel ze nog maar een jaar actief is, heeft de grootte van de groen tuiniers ondertussen haar limiet bereikt. Er wordt gewerkt met een wachtlijst. Van een succes gesproken!
Er is al heel wat werk gebeurd: het klaarmaken van de bodem, de aanleg van paden en plantvakken voor de moestuin, de aanplant van de boomgaard, de plaatsing van zitbanken en infoborden, een berging voor het materiaal, een rustplek voor de tuiniers, enzovoort.
Begin december was er de aanplant van de boomgaard en bessenstruiken in de SamenHof. Dit gebeurde tijdens een leuke plantdag die open getrokken werd zodat ook mensen uit het dorp konden deelnemen. Er waren mensen aanwezig van de lokale school, de Chiro was uitgenodigd, … Het werd dus een aangename voormiddag met een leuke groep geïnteresseerden. Kempens Landschap voorzag voor hen een lekkere kom soep als dank.
Wat staat nog te gebeuren in het SamenHof?
- De plaatsing van een nieuwe poort
- De plaatsing van een bijenstand
- De verdere inrichting van de plantvakken
- De plaatsing van een nieuwe serre
- De plaatsing van een overdekte picknick-zone
Dit alles na de nodige goedkeuringen van het departement Onroerend erfgoed, de nodige vergunningen enzovoort.