Booischot

Met Heist-op-den-Berg en Hallaar vormde Booischot vóór 1800 één bestuurlijk geheel dat ’Land ende Vrijheid van Heist‘ werd genoemd. In 1836 scheidde Booischot zich af van Heist-op-den-Berg en werd het een zelfstandige gemeente. Dit bleef zo tot 1977 toen het opnieuw bij Heist-op-den-Berg werd gevoegd.

Een provincieweg en een spoorweg tussen Lier en Aarschot snijden het grondgebied van Booischot doormidden. Aan de ene kant ligt het centrum van Booischot, aan de andere kant van de provincieweg heeft in de 19de eeuw het gehucht Pijpelheide zich ontwikkeld tot een volwaardige dorpsgemeenschap.

In de 19de-eeuwse Sint-Salvatorkerk hangen 15 obiits (rouwborden) die ter nagedachtenis van de adellijke afgestorvenen van het Hof Ter Laken werden geschilderd.

Het Hof Ter Laken behelst een kasteel met bijbehorend park. Het kasteel verwierf zijn huidig uitzicht na enkele vergrotings- en restauratiewerken in de periode 1780-1868. In het kasteelpark, dat zo‘n 20 ha van de alluviale vlakte van de Nete bestrijkt, groeien een aantal reusachtige eiken. Het domein is niet toegankelijk voor bezoekers.