Het meest typische kenmerk in het landschap van Heist is, hoe kan het anders, de 48 meter hoge berg. Het ontstaan van deze berg situeert zich in de IJstijden, zowat een miljoen jaar geleden. Vandaag is de berg, vooral in de weekends, een oase van rust en stilte, verheven boven alle rumoer en lawaai.
Eeuwenlang werd en wordt Heist bestuurd vanop diezelfde berg: het huidige gemeentehuis werd in gebruik genomen vanaf 1844. Het religieuze leven is met de Sint-Lambertuskerk en de pastorie eveneens geconcentreerd op de berg.
Verder kan op diezelfde berg een bezoekje worden gebracht aan het heemkundige museum ’Die Swane‘, met als mede-inrichter Dr. Jozef Weyns, stichter van het Openluchtmuseum van Bokrijk, en aan de water- en uitkijktoren, vanwaar bij helder weer de belangrijkste gebouwen van Brussel, Antwerpen en Mechelen te onderscheiden zijn.
De belangrijkste burgerlijke gebouwen in Heist en allebei als beschermd monument gerangschikt, zijn het volledig gerestaureerde Hof van Riemen dat van middeleeuwse oorsprong is, en het Pelgrimhof, gelegen op de grens van Heist en Beerzel.
Tot de niet alledaagse bezienswaardigheden behoren o.a. nog een windmolen, de enige in het arrondissement Mechelen (de Kaasstrooimolen), een kunstsmeedwerk op een waterpomp, uitgevoerd door de Heistse kunstsmid Arthur Vereecke, en een spoorwegmuseum met een unieke collectie miniatuurmodellen uit het stoomtijdperk.