Itegem

Misschien is Itegem wel de oudste van de zes Heistse deelgemeenten. In een oorkonde van 976 wordt Itegem al vermeld. Daarnaast zijn er enkele belangrijke archeologische vondsten, waaronder een uitgeholde eiken boomstam die dienst heeft gedaan als waterput en zou dateren van omstreeks 800.

Gelegen aan de Grote Nete, bestond er in Itegem van oudsher een haventje en was het een belangrijke overzetplaats.

Ook de parochie Itegem behoort tot de oudste van de Antwerpse Kempen. De torenspits van de kerk, die is toegewijd aan de Heilige Guibertus, heeft een heel speciale vorm, nl. een sierlijk opengewerkte lantaarn, bekroond met een peervormig dak met bolrond toppunt.

Itegem is een dorp van kastelen. Van het oudste kasteel ’het Hof Ter Borcht‘ is slechts een ronde hoektoren bewaard. Het kasteel werd in 1973 overgebracht naar het Openluchtmuseum van Bokrijk, waar de wederopbouw echter nooit werd aangevat. Niet zover van elkaar, langs de Isschotweg, zijn de 19de-eeuwse kastelen ’Isschot‘ en ’La Garenne‘ gelegen.

De conservenfabriek ’L'Abeille‘ en de firma ’Fort Producten‘ hadden hun hoofdvestigingen in Itegem.

Itegem is eveneens het geboortedorp van Cas Goossens, die als directeur-generaal gedurende vele jaren de VRT heeft geleid.