Wiekevorst

In deze kleine typisch landelijke gemeente, die in de Middeleeuwen een afhankelijkheid was van Herentals en Herenthout, waren tot ver in de 20ste eeuw landbouw en veeteelt het belangrijkste middel van bestaan.

Het meest indrukwekkende gebouw in Wiekevorst is de van oorsprong laatmiddeleeuwse Wimpelhoeve, een van de grootste boerderijen in de Kempen en gelegen nabij het riviertje de Wimp. De monumentale schuur kreeg haar huidige vorm in het begin van de 18de eeuw. Deze schuur, die in 1976 werd beschermd en in 1980 werd gerestaureerd, heeft een lengte van 39 meter, is 12 meter breed en 10 meter hoog. De lemen wanden zijn laag en worden overheerst door het grote strooien dak.

Met twee befaamde kapellen mag Wiekevorst een ’dorp van Maria‘ genoemd worden. Klein-Scherpenheuvel werd in 1842 gebouwd in de nabijheid van de dorpskern. Het is een kapel in ronde vorm met een koepel, geplaatst op een daartoe aangebrachte heuvel. Klein-Scherpenheuvel, zo genoemd omwille van de gelijkenis met de basiliek van Scherpenheuvel, werd vanaf zijn ontstaan een druk bezocht bedevaartsoord. De tweede kapel toegewijd aan O.-L.-Vrouw wordt in de volksmond Krijserskapel genoemd en is gebouwd in 1754.