Dementiewandelingen

De stap voor de persoon met dementie en hun mantelzorgers om activiteiten buitenshuis te ondernemen, is nog steeds groot. Dit euvel willen we als gemeente mee verhelpen. We vinden het belangrijk dat personen met dementie worden opgenomen in onze gemeenschap en zo kunnen blijven deelnemen aan het alledaagse leven. Hierbij hoort ook het zich 'thuis' voelen in een rustige ontspannen omgeving. In die zin wordt onrechtstreeks ook de mantelzorger van de persoon met dementie (en zijn ruimere netwerk) ondersteund. En dit is net de doelstelling van een dementievriendelijke gemeente.

Vanuit deze visie organiseren we onze eerste dementiewandelingen. Genieten is het kernwoord. De essentie van deze wandeling is een oudervriendelijke, rolstoeltoegankelijke route waarin verschillende elementen zijn verwerkt. Personen met dementie worden hierdoor geprikkeld en herinneringen komen terug. (Oude) verhalen komen zo weer tot herinnering.

Er zijn vier wandelingen, telkens vertrekkend aan een woonzorgcentrum (WZC):

Hap en Stap wandeling

Je start aan het WZC Berkenhof . Een wandeling waarbij je een aantal haltes tegenkomt waar herinneringen kunnen opgehaald worden en/of waar je een drankje of hapje kan nuttigen.

Ambachtenwandeling

De wandeling start aan lokaal dienstencentrum De Pit (woonzorghuis Ten Kerselaere) en begeeft zich in en rond De Averegten en het centrum van Hallaar. Tijdens de wandeling kan je een rugzak ontlenen waarin een brochure zit met verschillende opdrachten. Deze opdrachten worden weergegeven aan de hand van kleuren die verwijzen naar de aard van de opdracht. Zo heb je kennis- en vaardigheidsvragen, doe-opdrachten en kijk-opdrachten.

Plattelandswandeling

De twee wandelingen starten aan lokaal dienstencentrum Het Pluspunt (WZC Sint-Jozef) en leiden je langs rustige wegen doorheen de Wimplevlakte of doorheen de dorpskern van Wiekevorst. Tijdens deze wandelingen kan je een rugzak ontlenen met daarin een aantal voorwerpen die de zintuigen kunnen prikkelen waardoor er herinneringen kunnen opgeroepen worden en je deze met elkaar kan delen.

Relaxwandeling

Je start aan WZC Heilige Familie. Er zijn 2 stopplaatsen voorzien. Bij de 1e kan men aan de hand van prenten praten over hoe het vroeger was met paard en kar. Op de 2e stop kan men dan weer praten, aan de hand van prenten en attributen, over boerderijdieren. Na de wandeling kan je je familielid met dementie nog laten nagenieten in de snoezelbadkamer die het woonzorgcentrum ter beschikking stelt.

Ook al richt dit initiatief zich in de eerste plaats tot personen met dementie en hun mantelzorgers, in principe zijn de wandelingen geschikt voor iedereen: ouderen, minder mobiele personen (voor de toegankelijkheid werd gezorgd), bewoners van woonzorgcentra, scholen, geĂ¯nteresseerden, … De wandelingen kunnen individueel of in groep gebeuren.

Documenten