Diabetes is een chronische ziekte waarbij je bloedsuikergehalte te hoog is. Maar liefst 1 op 10 volwassen Belgen krijgt ermee te maken. Diabetes verhoogt je risico op een hartinfarct, trombose en nier- en oogproblemen. Het heeft ook een enorme impact op je dagelijkse leven. Maar als je de aandoening vroeg ontdekt en goed behandelt, kan je die klachten voorkomen.
Test je risico op type 2 diabetes
Type 2 diabetes is de meest voorkomende vorm van diabetes (komt in 90% van de gevallen voor) en treedt vooral op bij mensen vanaf 40 jaar. Met de test van de Diabetes Liga bereken je je eigen risico op type 2 diabetes. Je krijgt een advies op maat en je kan de resultaten onmiddellijk doorsturen naar jouw huisarts.
Een score van 12 of meer?
Dan is het belangrijk om door je huisarts te laten onderzoeken of je diabetes hebt. Daarnaast zal de huisarts je risico op hart- en vaatziekten in kaart brengen. Bij een score onder 12 herhaal je de test om de drie jaar.
Als uit de onderzoeken blijkt dat je aan diabetes of een cardiovasculaire aandoening lijdt, zal de huisarts de gepaste therapie voorstellen. Als je nog geen diabetes hebt, kan je door voldoende beweging en gezond(er) te eten zelf het risico verkleinen. Een diëtist of bewegen op verwijzing-coach kan je verder helpen. Ook stoppen met roken verminderd je kans op het krijgen van diabetes type 2.
Wat als je al diabetes hebt?
Als je de diagnose diabetes krijgt, komt er heel wat op je af. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Je kan hulp krijgen van dokters, verpleegkundigen, diëtisten … Ook de Diabetes Liga in jouw buurt helpt je graag verder.
- Heb je nog vragen of wil je meer info? Bel naar de gratis Diabetes Infolijn op 0800 96 333.
