Eikenprocessierups: wat je zeker moet weten!

Sinds enkele jaren kan het gebeuren dat onze gemeente tijdens de zomermaanden geplaagd wordt door processierupsen. Vraat aan eikenbomen en jeukhinder bij omwonenden zijn de meest bekende gevolgen.

Hoe herken je een eikenprocessierups?

Eikenprocessierupsen trekken “in processie” vanuit spinsels op stammen of dikke takken naar de bladeren van de boom. Het zijn vooral eikenbomen (inlandse, maar soms ook Amerikaanse) die hun voorkeur genieten. Tussen half april en begin mei komen de oranjeachtig gekleurde jongen uit de eitjes. Omdat zij nog geen brandharen hebben, is er dan nog geen risico op hinder. Na de derde vervelling, die doorgaans start rond half mei, krijgen de rupsen hun 700.000 microscopisch kleine brandharen en zorgen zij voor problemen. De volgroeide rupsen hebben een grijsgrauwe kleur met lichtgekleurde zijden en zijn bedekt met lange witte haren. Deze witte haren zijn niet de brandharen! Vanaf juli verpoppen de rupsen zich in een stevige cocon van haren en ander materiaal en groeien uit tot een onopvallende grijze nachtvlinder.

Welke problemen veroorzaken de rupsen?

Wie ooit in aanraking kwam met de brandharen van de processierups herinnert zich wellicht de huiduitslag die gepaard gaat met hevige jeuk. Dit is het gevolg van een lokale ontstekingsreactie. Deze klachten verdwijnen meestal zonder behandeling binnen twee weken. Bij hevige irritatie kan een anti-jeukmiddel eventueel verlichting geven. Gezondheidseffecten ter hoogte van de ogen of de bovenste luchtwegen zijn eerder zeldzaam. Bij ernstige gezondheidsklachten neem je best contact op met de huisarts.

Grote groepen processierupsen kunnen eikenbomen volledig kaal eten. Gezonde bomen ondervinden weinig hinder van een eenmalige vraat omdat de rupsen de knoppen niet eten. De eikenbomen krijgen tijdens de zomer of het volgende jaar opnieuw bladeren.

Wat doen bij overlast?

Als je in je tuin last hebt van eikenprocessierupsen of hun schadelijke nesten, vermijd dan om ze aan te raken of ze zelf te bestrijden.  Gebruik zeker geen insecticiden want deze middelen hebben geen effect op de irriterende haren en zijn schadelijk voor de mens en het milieu. Wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger is eveneens geen goed idee omdat de haren van de rupsen dan via de lucht verspreid geraken.

Je kan de nesten/rupsen best laten verwijderen door een aannemer. Een lijst van aannemers kan je vinden op de website van de provincie Antwerpen, www.provincieantwerpen.be.  

Voor meldingen van eikenprocessierupsen op of vlakbij openbaar domein kan je terecht bij de technische dienst van de gemeente op het nummer 015 22 86 30 van maandag tot vrijdag tussen 8 en 16 uur, of via technische.dienst@heist-op-den-berg.be.