Teken

Teken zijn spinachtige beestjes ter grootte van een speldenkop die bloed zuigen bij mensen en dieren. Een tekenbeet is pijnloos en meestal ook onschuldig. Echter, wanneer de teek besmet is met een bacterie, kan een beet leiden tot de ziekte van Lyme. Het risico dat je de ziekte doormaakt als gevolg van een tekenbeet wordt in West-Europa op minder dan 1 % geschat.

Wat doen na een tekenbeet?
Verwijder de teek zo snel mogelijk, liefst binnen de eerste 12 tot 24 uur en bij voorkeur met een tekenpincet. Neem de teek zo dicht mogelijk tegen de huid vast en trek hem er voorzichtig uit. Ontsmet daarna de wonde en noteer de dag van de beet.
Ga naar de huisarts als je na enkele dagen of weken een grote, rode kring (doorsnede groter dan 5 cm) rond de tekenbeet en/of griepachtige verschijnselen krijgt. Zwangere vrouwen gaan best onmiddellijk na een tekenbeet langs bij de huisarts.

Voorkomen is beter dan genezen!
Draag beschermende kledij wanneer je de natuur intrekt: lange mouwen, lange broek, gesloten schoenen en een hoofddeksel. Blijf op de paden en vermijd contact met struiken en hoog gras. Controleer jezelf (en je kinderen) na een dagje natuur op tekenbeten. Inspecteer vooral liezen, oksels, knie- en elleboogholten en de hoofdhuid grondig.

Meer informatie
- de folder 'Teken, wat je zeker moet weten!'
- www.mmk.be/teken

 

Contact

Afdeling Bouw en Milieu
Leopoldlei 40, 2220 Heist-op-den-Berg
Tel. 015 23 74 00,
mail bouwenmilieu@heist-op-den-berg.be

Openingsuren loket

Ma: 9 - 12 uur en 13.30 - 19 uur
Wo: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur

<< Sluitingsdagen >>

Telefonisch contact

Ma, wo: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur