Duiven

Duiven kunnen overlast veroorzaken wanneer hun populatie uitgebreid is en ze op een bepaalde plek verzamelen. In een stedelijke omgeving zorgen vooral de uitwerpselen voor overlast: op gebouwen, terrassen, pleinen, standbeelden, ... Maar ook in landelijke omgevingen kunnen duiven overlast veroorzaken. Ze zijn voortdurend op zoek naar voedsel en deinzen er niet voor terug om zaden, granen, kleine plantjes, veevoeder, ... mee te pikken. 

Dat is vooral in de periode tussen maart en augustus. In maart bouwen ze een nest en daarna broeden ze op hun eieren, waaruit vervolgens jongen voortkomen. In deze periode zijn ze absoluut niet te verjagen. Eens duiven gesetteld zijn komen ze vaak meerdere jaren terug naar dezelfde plek om te broeden. Ze zoeken steeds naar plekken waar voldoende water en voedsel is. 

Preventie

  • Duiven zijn altijd op zoek naar voedsel. Het komt er dus op aan om voedselbronnen niet in het oog te laten springen. Laat geen kruimels rondslingeren in je tuin of op je balkon. 
  • Duiven laten zich makkelijk verjagen. Je kan ze doen opschrikken met een luide knal, door te roepen, een vogelverschrikker te plaatsen, ... 
  • Om te voorkomen dat duiven op gebouwen of standbeelden gaan zitten, kan je speciale pinnen of een prikkeldraad installeren. Ook een simpel draadje boven je balkon of terras kan helpen.
  • Kwetsbare zones kan je afdekken met een net. Bijvoorbeeld je kippenhok, want daar vinden de duiven naar hartenlust eten. Als je kippenhok niet overdekt is, voeder je je kippen best binnen.
  • Natuurlijke predatoren zoals roofvogels aantrekken kan helpen om de populatie op het platteland in te tomen. Als alternatief kan je een nepexemplaar plaatsen. Ook daar hebben duiven schrik van. 

Anticonceptiva

Je kan duiven voederen met anticonceptiva. Op die manier kunnen ze zich minder makkelijk voortplanten. 

In onze gemeente werd deze strategie al onderzocht, maar we vermoeden dat dit het probleem niet zal oplossen. De gemeente is erg uitgestrekt in oppervlakte. Als je de populatie op een bepaalde plek uitdunt, kan het zijn dat een andere populatie op een andere plek wel nog overlast veroorzaakt. Op langere termijn, na de stopzetting van de anticonceptiva, kan de populatie ook weer gaan aangroeien. Dit lost het probleem dus maar tijdelijk op en zeer lokaal. Bovendien is dit ook een dure maatregel. Daarom willen we vooral inzetten op sensibilisering en roepen we op om de duiven niet te voederen. 

Meer informatie over het bestrijden van duivenoverlast is te vinden op de website van Natuur en Bos

Omdat wilde duiven heel wat overlast met zich mee kunnen brengen is het voederen van duiven bij wet verboden. Dit staat zo opgenomen in het gemeentelijk politiereglement:

Artikel 84. Uitgezonderd de door de burgemeester afgeleverde toelatingen is het verboden in de openbare ruimte voedsel voor zwervende dieren achter te laten, met uitzondering van voedsel voor vogels bij vriesweer.  De eigenaars, beheerders, huurders of gebruikers van gebouwen zijn verplicht maatregelen te treffen om het nesten van verwilderde duiven en katten te verhinderen, alsook bevuilde gebouwen te doen schoonmaken en ontsmetten. 

Documenten