Duurzaam bouwen en wonen

Energiezuinig bouwen en verbouwen
Het bouwen van een eigen woning is de grootste investering van je leven. Met de huidige energieprijzen komen begrippen zoals energiezuinig en duurzaam bouwen meer en meer onder de aandacht. Als bouwheer ben je niet altijd op de hoogte wat de mogelijkheden en aandachtspunten zijn op dit vlak. Daarom geven we hierbij een overzicht van een aantal belangrijke aandachtspunten en websites waar je terecht kan voor meer informatie.

Het is onze overtuiging dat iedereen bij het (ver)bouwen van een woning best aandacht heeft voor energiebesparing en duurzaamheid. Energiezuinige woningen hebben twee belangrijke voordelen: ze zorgen jaar na jaar voor een lage energiefactuur gecombineerd met een hoog comfort in de woning. Energiezuinig bouwen hoeft niet altijd zeer moeilijk te zijn. Door rekening te houden met een aantal uitgangspunten kom je al een heel eind. Deze uitgangspunten zijn: compact bouwen, isoleren, ventileren, luchtdicht bouwen en gebruik van hernieuwbare energiebronnen.

Planadvies Kamp C
De provincie Antwerpen biedt in Kamp C gratis bouwadvies aan mensen met concrete bouwplannen. Een expert-architect geeft in ongeveer een uur een advies inzake duurzaamheid. Kamp C is gevestigd Britselaan 20 in 2260 Westerlo.

Energieprestatieregelgeving
Je moet voldoen aan de wettelijke bepalingen van de energieprestatieregelgeving (EPB). De eisen worden regelmatig aangescherpt en bereiken tegen 2021 het niveau 'bijna-energieneutraal bouwen' (BEN).

Zonnekaart
Vlaanderen krijgt jaarlijks gemakkelijk 1.000 uren volle zon per jaar. Dat vertegenwoordigt een immense hoeveelheid groene energie die geen schadelijke stoffen in de atmosfeer brengt.

Op de zonnekaart Vlaanderen kan je nagaan in welke mate je dak geschikt is voor zonnepanelen of een zonneboiler.

Vlaamse Energielening

Alle informatie hierover vind je op www.iok.be/energielening.

 

Contactpersoon: Ellen Vanhoudt, 014 57 42 79 - Ellen.vanhoudt@iok.be
IOK, Antwerpseweg 1, 2440 Geel (enkel op afspraak)