Duurzame Helden

Heist-op-den-Berg doet mee aan de Week van de Duurzame Gemeente!
Op 25 september 2020 viert de hele wereld de vijfde verjaardag van de ondertekening van Agenda 2030 van de Verenigde Naties: een langetermijnagenda met 17 doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moet maken tegen 2030. Deze doelstellingen worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) genoemd:

Samen met 85 andere Vlaamse steden en gemeenten viert Heist-op-den-Berg die verjaardag een hele week lang: Van 18 tot 25 september hangen we de SDG-vlag uit aan het gemeentehuis en zetten we onze eigen duurzame helden in de kijker. Deze helden zijn Heistse burgers, scholen, organisaties, bedrijven of andere groepen die op hun manier bijdragen aan een duurzame samenleving. Zij worden de lokale gezichten van de 17 mondiale doelstellingen. Want duurzame actie is cruciaal! Dat heeft de coronaepidemie meer dan ooit duidelijk gemaakt.

Maak kennis met onze duurzame helden

In 2018 richtte Heistenaar Daisy van Rompaey de LETS-groep Groot-Heist op. LETS (Local Exchange Trading System) is een moderne manier van samenwerken waar mensen diensten en spullen ruilen in hun buurt. Tijdens de coronacrisis zette de LETS-groep zich ook in voor een duurzame wereld. Zo maakten en verdeelden de leden maar liefst 2200 mondmaskers! (Voor meer uitleg over LETS Groot-Heist, klik op deze link) 

Efficiënte, ecologische koeling van voeding, geneesmiddelen en gebouwen is essentieel voor duurzame ontwikkeling en daarin is Baltimore Aircoil International op het Heistse industriepark een wereldleider. Duurzaamheid staat bij het bedrijf al verschillende jaren centraal bij de ontwikkeling van nieuwe producten, het optimaliseren van de productieprocessen, de samenwerking met leveranciers,… .(Voor meer uitleg over BAC, klik op deze link) 

Kitty Van Parys is de stichter en bezieler van Duurzame Heistenaars. Op de website van Duurzame Heistenaars zijn alle duurzame initiatieven in onze gemeente te vinden. De website en facebookpagina informeren Heistenaars over wat er leeft rond duurzaam leven in de gemeente. Niet enkel Kitty en de website zijn duurzame helden, maar ook alle organisaties die op de website te vinden zijn. 

De Heistse Kringwinkel is uniek in Vlaanderen: het is de enige Kringwinkel die ook op zondag open is. Dat is alleen maar mogelijk door een team van zondagsvrijwilligers, die dit al 23 jaar doen. Zo ondersteunen ze hergebruik van goederen en materialen, en steunen ze sociale tewerkstelling.
(Wegens Corona is de winkel momenteel niet open op zondagen. In het najaar hervatten de zondagsvrijwilligers hun werk op zondag.) 

( voor meer uitleg over de zondagsvrijwilligers, klik op deze link) 

Banner Week van de duurzame gemeente

Contactinformatie