Biologische voedingsproducten

Biologische landbouw en veeteelt hebben als doelstelling gezonde, evenwichtige en kwaliteitsvolle voedingsproducten te produceren in omstandigheden die zo natuurlijk mogelijk zijn en het milieu respecteren. Dat betekent dat men geen chemische meststoffen gebruikt, geen pesticiden, geen groeihormonen en antibiotica voor dieren, geen genetische modificatie, enz. Biologische teelt vrijwaart bodem, water en lucht omdat er minder energie nodig is bij de teelt. Het heeft dan ook minder nadelige milieueffecten. Zo verbruikt biologische teelt 20% minder energie en stoot hij 30% minder broeikasgassen uit.

Biologisch kopen heeft dus alleen maar voordelen: smakelijkere voedingswaren met grote voedingswaarde en respect voor het milieu. Bovendien gebeurt de productie over het algemeen onder correcte arbeidsvoorwaarden en met aandacht voor dierenwelzijn.

Wat met producten uit eerlijke handel?
Als je producten uit eerlijke handel koopt, is dat in de eerste plaats een sociale en ethische keuze. Fair trade betekent dat bijvoorbeeld koffieboeren, cacaoboeren of bananenboeren in Latijns-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië een eerlijke prijs krijgen voor hun exportproducten. Een prijs die in verhouding staat tot de werkelijke productiekosten. Fairtrade-producten dienen daarnaast te voldoen aan strenge milieueisen, maar zijn niet per definitie biologische producten.

Zijn de keurmerken of labels betrouwbaar?
In de context van plantaardige en dierlijke voedingswaren, zijn de termen ‘biologisch’ en ‘ecologisch’ beschermd door de Belgische wetgeving. Elke herkomstaanduiding ‘biologisch’ op producten is dus betrouwbaar. Je herkent biologische producten aan deze logo’s.

Zijn biologische voedingswaren duurder?
Omdat ze op kleine schaal worden gekweekt en met meer mankracht, zijn biologische voedingswaren op het eerste zicht meestal duurder. De verschillen verkleinen wel nu de biologische producten steeds meer succes kennen. Door in maaltijden het vleesverbruik te beperken, kan deze meeruitgave gecompenseerd worden. Ook kan je je uitgaven beperken door te kiezen voor seizoens- en streekproducten, waarvan je de transportkosten niet hoeft te betalen.

Meer info:
www.bioforum.be
www.milieukoopwijzer.be
www.velt.be

 

Contact

Afdeling Bouw en Milieu
Leopoldlei 40, 2220 Heist-op-den-Berg
Tel. 015 23 74 00,
mail bouwenmilieu@heist-op-den-berg.be

Openingsuren loket

Ma: 9 - 12 uur en 13.30 - 19 uur
Wo: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur

<< Sluitingsdagen >>

Telefonisch contact

Ma, wo: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur