Milieuvriendelijk schoonmaken

Het is niet zo moeilijk om bij het onderhoud en schoonmaken van je woning rekening te houden met het milieu. Zuinig gebruik staat daarbij voorop. Maar een combinatie van zuinig zijn én het gebruik van microvezeldoekjes en milieusparende schoonmaakmiddelen is natuurlijk nog beter.

Zuinig gebruik
- Ga uit van de dosering die op de verpakking vermeldt staat en experimenteer met de dosis om na te gaan of u niet minder kan gebruiken. Zoek de laagste dosis die een bevredigend resultaat oplevert.
- Kies voor geconcentreerde producten: je bespaart verpakkingsmateriaal en onnodig gesleep met water. Let extra op de dosering, want er is minder van nodig dan bij een gangbaar product.
- Gebruik zo weinig mogelijk verschillende producten, liever een allesreiniger dan een gespecialiseerd product.
- Wrijf op vlekken! Uit onderzoek blijkt dat de chemische actie van het reinigingsmiddel ondergeschikt is aan de mechanische actie van het wrijven met een doek.

Microvezeldoeken
Eén van de meest milieusparende manieren van poetsen, is met microvezeldoekjes. Hier komt geen enkel schoonmaakmiddel bij kijken! Doordat op de miljoenen microscopische vezels van de vochtig gemaakte doekjes een elektrostatische lading ontstaat, wordt vuil aangetrokken en vastgehouden.

Milieusparende schoonmaakmiddelen
De milieukoopwijzer zocht voor 7 schoonmaakmiddelen uit welke producten het minst schadelijk zijn voor het milieu: allesreinigers, vloerreinigers, handafwasmiddelen, vaatwasmiddelen, sanitairreinigers, wc-reinigers en schuurmiddelen.

Verdere schoonmaaktips
- Gebruik navulbare verpakkingen en vul ze na uit grootverpakkingen. Gebruik ook navulverpakkingen voor ruitenreinigers en koop niet elke keer een nieuwe fles.
- Gebruik regenwater voor de schoonmaak. Doordat dit water minder hard is, is de werking van de reinigingsmiddelen efficiënter. Er zit namelijk minder kalk in regenwater die de werking van de wasactieve stoffen kan hinderen.

 

Contact

Afdeling Bouw en Milieu
Leopoldlei 40, 2220 Heist-op-den-Berg
Tel. 015 23 74 00,
mail bouwenmilieu@heist-op-den-berg.be

Openingsuren loket

Ma: 9 - 12 uur en 13.30 - 19 uur
Wo: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur

<< Sluitingsdagen >>

Telefonisch contact

Ma, wo: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur