Reductie bestrijdingsmiddelen

Bestrijdingsmiddelen zijn chemische producten die door de mens bewust in het leefmilieu worden gebracht om ongewenste organismen (onkruid, ongedierte, insecten,…) uit te schakelen. Slechts 20% van de bestrijdingsmiddelen die we gebruiken komt echter terecht waar we het willen. Het andere deel wordt opgenomen in het grondwater, in het regenwater, in de bodem of in de lucht. En zo komen deze schadelijke stoffen in de voedselketen én in het menselijke en dierlijke lichaam terecht, waar ze ernstige schade kunnen aanrichten.

Gemeenten en andere openbare besturen zijn al sinds 2004 verplicht het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen af te bouwen, en ook de land- en de tuinbouwsector onderneemt actie voor een rationeel gebruik. Maar we doen nu ook een oproep naar jou om het gebruik van pesticiden in huis en tuin te beperken of stop te zetten. Hieronder vind je alvast een aantal nuttige tips waarmee je het gebruik van pesticiden in de woning en in de tuin volledig kan stopzetten. Op de websites www.zonderisgezonder.be en www.durftuinierenzonder.be vind je een uitgebreider aanbod van milieuvriendelijke bestrijdingswijzen voor ongewenste planten en dieren terug.

Ecologisch? Dat is toch logisch!

Samen met IOK willen wij als gemeente onze inwoners aanmoedigen om hun tuin en verhardingen op een meer ecologische manier te beheren en dit zonder pesticiden. Dit willen we op verschillende manieren bereiken.

Heb je vragen rond ecologisch tuinieren? Of heb je een tuin met specifieke problemen of plagen waarvan je niet weet hoe ze zonder pesticiden op te lossen? Stel je vraag dan op de website www.ecologischlogisch.be. Adviseurs zullen je zo snel mogelijk antwoorden. De antwoorden op veel gestelde vragen kan je ook nu al terugvinden op de website.

Op deze website vind je eveneens info terug betreffende de 2 demotuinen die op de terreinen van het KHKempen (Kleinhoefstraat 4, Geel) door KHKempen en IOK zijn aangelegd. De eerste is een klassieke tuin waarin pesticiden gebruikt worden. De andere tuin toont het ecologisch alternatief. In beide tuinen is een vijver, een siertuin en een moestuin aanwezig. De tuinen zijn gratis te bezichtigen elke werkdag van 9 tot 17 uur. Als vereniging kan je ook gratis een geleide rondleiding aanvragen in de tuinen.
 
Wil je meer praktische tips en tricks? Dan kan je gratis deelnemen aan een cursus over ecologisch tuinieren. Deze cursus bestaat uit 4 lessen. Voor wie de smaak te pakken heeft, is er ook de mogelijkheid om nadien een meer uitgebreide cursus te volgen. Wil je je inschrijven voor deze cursus, dit kan op www.ecologischlogisch.be. Hier vind je ook de cursusdata en locaties terug.

Meer info bekom je op www.ecologischlogisch.be, tel 014/56 42 56 of bij de gemeentelijk milieudienst

Hoe zonder? Enkele tips met respect voor de natuur.

 • Bedek de bodem met doorlevende kruidachtige planten of bodembedekkende struiken. Het onkruid krijgt dan geen kans door licht- en plaatsgebrek. Gebruik bij de aanplant een dikke laag compost of houtsnippers van 10 centimeter. Zo vermijd je in het begin onkruid en kunnen de bodembedekkers optimaal groeien.
 • Hark of wied kleine oppervlakten met de hand. Voor grotere oppervlakten kan je 2 à 3- wekelijks een onkruidbrander gebruiken. Het onderliggende wortelstelsel wordt door vocht- en krachtverlies uitgeput waardoor het onkruid uiteindelijk helemaal verdwijnt.
 • Gebruik voor de aanleg van een nieuwe gazon een gazonmengsel dat aangevuld is met miniklavers. Het mengsel van klavertjes en grassoorten zorgt voor een compacte grasmat zodat het onkruid amper de kans krijgt om te groeien. Bovendien zorgt de klaver op natuurlijke wijze voor een bemesting van je gazon.
 • Voorkom bodemziekten in je moestuin door vruchtwisseling of gebruik ziekteresistente rassen. Ook de combinatie van verschillende teelten voorkomt ziekten.
 • Slakken kan je weghouden met sparrennaalden, gemalen schelpen of kapotte eierschalen. Egels en vogels eten graag slakken. Richt je tuin daarom diervriendelijk in door nestkastjes te hangen of door een heg of houtkant aan te planten.
 • Met een krachtige waterstraal kan je heel wat bladluizen van de plant spuiten. In de herfst kan je de aangetaste plantendelen afknippen zodat er minder eitjes kunnen overwinteren. Heeft de plant jaar na jaar last van bladluizen? Dan staat de plant niet echt op zijn plaats en wordt hij beter verplaatst.

Toch niet zonder? Enkele tips voor als het echt niet anders kan.

 • Kies steeds voor het minst schadelijke product.
 • Met overdosering bereik je geen beter resultaat.
 • Gebruik geen bestrijdingsmiddelen als het regent of bij hoge temperaturen
 • Zorg ervoor dat het product niet kan afvloeien naar waterlopen en riolen.
 • Lege verpakkingen en restanten van bestrijdingsmiddelen worden als Klein Gevaarlijk Afval (KGA) beschouwd en moeten ingeleverd worden in een gemeentelijk containerpark.

Meer info?

www.ecologischlogisch.be
www.mmk.be/bestrijdingsmiddelen

Vlaamse Milieumaatschappij VMM: tel 053 72 64 45 of www.vmm.be

 

Contact

Bouw en Milieu
Leopoldlei 40, 2220 Heist-op-den-Berg
015 23 74 00,
bouwenmilieu@heist-op-den-berg.be

Openingsuren loket

Ma: 9 - 12 uur en 13.30 - 19 uur
Wo: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur

<< Sluitingsdagen >>

Telefonisch contact

Ma, wo: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur