Milieuvriendelijke kantoormaterialen

Milieuvriendelijke kantoormaterialen kopen is belangrijk, maar nog veel belangrijker is het zich af te vragen of je de nieuwe aanwinst wel nodig hebt, is nog belangrijker. Kartonnen mapjes en oude ringmappen kan je bijvoorbeeld nog een tweede leven geven door ze te beplakken met een mooie poster of foto's uit tijdschriften.

Als je toch iets koopt, koop dan enkel de hoeveelheid die je echt nodig hebt. Wel is het zo dat grote verpakkingen besparen op afval ten opzichte van individueel verpakte goederen. Nog beter is natuurlijk om producten te kopen die helemaal niet verpakt zijn.

Heb je de noodzaak aan nieuw kantoormateriaal ingeperkt, kies dan voor de meest milieubesparende materialen. De belangrijkste criteria kan je bekijken op www.milieukoopwijzer.be, je kan er meteen ook een milieubewuste keuze maken.

Papier

Om de hoeveelheid papier terug te dringen, zijn er verschillende strategieën:
- beschrijf papier zoveel mogelijk aan beide kanten
- gebruik de achterkant van papier (bv. mislukte kopieën en eenzijdig beschreven schrijfpapier) als kladblaadjes, leg ze bij de telefoon om boodschappen of telefoonnummers te noteren.
- kopieer zoveel mogelijk dubbelzijdig.
- print enkel iets uit als het echt nodig is en maak gebruik van het afdrukvoorbeeld voor laatste aanpassingen.
- maak gebruik van andere informatie- en communicatiebronnen (e-mail, USB-sticks, …).

Hanteer de volgende milieucriteria bij het aankopen van papier:
- gerecycleerde vezels verdienen de voorkeur niet alleen omdat ze de nood aan (nieuwe) grondstoffen en de creatie van afval vermijden, maar ook omdat ze steeds chloorvrij gebleekt worden, omdat er voor de productie minder energie nodig is en omdat emissies in lucht en water beperkt blijven.
- kies voor verse vezels afkomstig van bossen die op duurzaam verantwoorde manier beheerd worden volgens de criteria van het FSC-label
- minder schadelijk voor het leefmilieu is bleking zonder chloor of chloorderivaten (TCF-bleking). Dat gebeurt op basis van waterstofperoxide, ozon of zuiver zuurstof, wat minder milieubelastende stoffen zijn.

Ander kantoormateriaal

Naast papier zijn er nog een heleboel andere kantoorbenodigdheden waarvoor de volgende criteria gehanteerd kunnen worden om een milieubewuste aankoop te maken.

Criteria omtrent afvalvoorkoming
- Herbruikbaarheid: navulbare en herbruikbare schoolmaterialen zijn duurzame producten.
- Verpakking: geen verpakking of verpakking van gerecycleerd papier of karton is het meest aangewezen. Aanvaardbaar is verpakking in kunststof. Te vermijden is samengestelde verpakking (karton en kunststof).

Criteria omtrent de samenstelling van het product
Het is van belang milieuschadelijke stoffen en materialen te vermijden. We overlopen hieronder kleurstoffen, bewaarmiddelen, bindmiddelen, oplosmiddelen, behandelingsproducten en materialen:
- Kleurstoffen: zware metalen (zoals antimoon, arseen, barium, cadmium, hexavalent chroom, lood, kwik, seleen), aniline en tolueen zijn te vermijden als bestanddelen van kleurstoffen
- Bewaarmiddelen die toegelaten zijn in de voedingsindustrie zijn het meest aangewezen. Dergelijke additieven zijn gekenmerkt door een code die bestaat uit de letter "E" (voor Europa) gevolgd door een nummer van 3 of 4 cijfers, aan de hand waarvan de categorie gemakkelijk geïdentificeerd kan worden. Alle codes tussen E200 tot E299 zijn bewaarmiddelen. Te vermijden zijn schadelijke stoffen als formaldehyde, fenol, ethyleenglycol, chloorhoudende fenolen, aniline en aldehyde verbindingen.
- Bindmiddelen op basis van natuurlijke grondstoffen zijn minder milieubelastend dan de synthetische.
- Oplosmiddelen zijn vluchtige vloeistoffen waarin andere stoffen oplossen. De voorkeur gaat uit naar water als oplosmiddel. Als tweede keuze kunnen aceton, ethanol en ethylacetaat gebruikt worden als solvent. Te vermijden oplosmiddelen zijn trichloorethaan, benzine, tolueen, xyleen, benzeen.
- Behandeling materiaal: ongelakte en ongeverfde materialen zijn te verkiezen boven behandelde.
- Milieusparende materialen: minder milieubelastend zijn grondstoffen die hernieuwbaar, gerecycleerd, recycleerbaar, biologisch makkelijk afbreekbaar, duurzaam zijn of bij de productie minder schadelijk voor het milieu. Ook mono-materialen verdienen de voorkeur omdat deze makkelijker te recycleren zijn.
Hout afkomstig van bossen die op een duurzaam verantwoorde manier beheerd worden volgens de criteria van het FSC-label zijn te verkiezen boven hout afkomstig van andere bossen. Hout uit duurzaam beheerde bossen en gerecycleerd papier zijn te verkiezen boven metaal en kunststof . En tussen deze laatste twee geniet metaal de voorkeur.

Criteria omtrent de energiebron
Producten die werken op basis van manuele of mechanische energie zijn te verkiezen. Vervolgens is energie uit hernieuwbare bronnen (zoals zonne- en windenergie) beter dan energie uit niet-hernieuwbare bronnen zoals fossiele brandstoffen of batterijen.

 

Contact

Bouw en Milieu
Leopoldlei 40, 2220 Heist-op-den-Berg
015 23 74 00,
bouwenmilieu@heist-op-den-berg.be

Openingsuren loket

Ma: 9 - 12 uur en 13.30 - 19 uur
Wo: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur

<< Sluitingsdagen >>

Telefonisch contact

Ma, wo: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur