Milieuvriendelijke kleding

De milieubelasting van kleding en textiel zit niet alleen in de productie en het vervoer ervan. Ook de teelt van gewassen die de vezels leveren, en de productie van synthetische vezels tellen mee. Net als de verfstoffen en andere chemicaliën waarmee de vezels worden bewerkt tot bruikbare stoffen, en het gebruik en de afdanking van de kleding door de koper.

Hierna volgen enkele tips om de milieubelasting van kleding en textiel te verminderen:

 • Koop het liefst kleding met een milieukeurmerk. De conventionele katoenteelt is erg belastend voor het milieu doordat er veel water, pesticiden en kunstmest wordt gebruikt. Een milieuvriendelijk alternatief is biologisch katoen, dat gekweekt wordt met minder water en zonder pesticiden. Steeds meer gekende merken en winkelketens promoten biokatoen (bv. C&A, Nike, H&M en Zara). Nog duurzamer is kleding uit bamboe of hennep.
 • Kies voor wit of lichtgekleurd textiel. Dit is minder belastend voor mens en milieu (minder kleurstoffen nodig), maar ook budgetvriendelijker.
 • Vermijd dat kleding een wegwerpproduct wordt. Geef oude kleren een tweede leven door ze in de kringloopwinkel binnen te brengen, op de rommelmark te verkopen, aan een goed doel te schenken of te ruilen met vrienden. Of gebruik je leukste oude kleren voor verkleedfeestjes. Koop liever weinig kwaliteitskleding die je vaak draagt, dan veel goedkope kleren die je snel weer weggooit.
 • Was je kleding volgens het voorschrift en met aandacht voor het milieu:
  • was zoveel mogelijk op 30 graden.
  • wacht met wassen tot je een volledig volle wasmachine hebt.
  • kies voor biologisch afbreekbare wasmiddelen. Deze zijn beter voor het milieu én voor je gezondheid.
  • gebruik de juiste dosering waspoeder. Te veel waspoeder geeft geen properder resultaat en kan je kleren aantasten. Kies voor een navulbare verpakking.
  • droog je was zoveel mogelijk in openlucht of 's winters op een droogrekje in huis. Een droogkast verbruikt veel elektriciteit en doet je kleren sneller verslijten. Als je de droogkast toch gebruikt, kies dan bij het wassen voor een wasprogramma met een hoge centrifugeersnelheid. Hierdoor zal de was droger uit de wasmachine komen en moet hij dus minder lang in de droogkast.
 

Contact

Bouw en Milieu
Leopoldlei 40, 2220 Heist-op-den-Berg
015 23 74 00,
bouwenmilieu@heist-op-den-berg.be

Openingsuren loket

Ma: 9 - 12 uur en 13.30 - 19 uur
Wo: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur

<< Sluitingsdagen >>

Telefonisch contact

Ma, wo: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur