Milieuvriendelijke verven en vernissen

Bouw- en afwerkingsmaterialen hebben een grote invloed op het binnenklimaat en de kwaliteit van de binnenlucht. In de samenstelling van verven en vernissen worden nochtans vaak verschillende synthetische substanties gebruikt, waarvan slechts een minderheid op milieu- en gezondheidseffecten getest zijn.

Natuurverven zijn veel minder milieuschadelijk dan een ‘gewone verf’ en beïnvloeden de gezondheid op een gunstige manier. De basisgrondstoffen bestaan uit minerale of plantaardige bestanddelen: minerale stoffen, plantaardige oliën, natuurlijke harsen en wassen. Sommige bevatten een natuurlijk oplosmiddel, zoals natuurlijke gomterpentijn of citrusverdunner; andere hebben water als verdunner. Een aantal natuurverffabrikanten mengt de natuurlijke basisgrondstoffen met isoparafinen (een gezuiverd aardolieproduct) als oplosmiddel.

In deze brochure vind je meer informatie terug over de verschillende soorten (natuur)verven die er op de markt terug te vinden zijn. Kies je voor verf met het Natureplus label, dan zit je zowieso goed. Maar opgelet: laat je niet vangen door de term ‘milieuvriendelijke’ of ‘watergedragen’ verf. Meestal gaat het hierbij om verven waarvan de basisgrondstoffen toch petrochemische producten zijn, zoals latex, acryl of vinyl. Waterverdunbare verven hebben geen solventgeur en je kan ze onder de kraan uitspoelen met water in plaats van white spirit. Doe dit liever niet met latex-, acryl en vinylverven. Deze petrochemische grondstoffen zijn bijna onafbreekbaar.

 

Contact

Bouw en Milieu
Leopoldlei 40, 2220 Heist-op-den-Berg
015 23 74 00,
bouwenmilieu@heist-op-den-berg.be

Openingsuren loket

Ma: 9 - 12 uur en 13.30 - 19 uur
Wo: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur

<< Sluitingsdagen >>

Telefonisch contact

Ma, wo: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur