Oriëntatie

Bouwen is oriënteren


Het plan

  • Kies de juiste oriëntatie voor je woning.
  • Zorg ervoor dat je het gebruik van ruimtes zonder al te grote verbouwingen kan aanpassen met het oog op de toekomst.
  • Bouw zo compact mogelijk.

De voordelen van het juist oriënteren van een woning worden vaak onderschat. Studies tonen aan dat een goede oriëntatie enorme voordelen biedt naar verwarmingskosten en wooncomfort. Passieve zonne-energie, de gratis warmte die wordt verkregen uit zonnestralen, is goed voor 20 tot 60 % van de energie die nodig is om een woning te verwarmen. Bij grote verbouwingswerken of het bouwen van een woning kan je dus best rekening houden met een goede oriëntatie. Ook bij de aanschaf van een woning of bouwgrond houd je dit best in het achterhoofd.

De voordelen van optimale zonneoriëntatie:

  • Een maximaal rendement door zonnewinsten maakt het mogelijk een lager e-peil te behalen;
  • De woonkwaliteit ligt hoger door meer daglichttoetreding;
  • Minder energiebehoefte om de woning te verwarmen en een lagere CO2-uitstoot;
  • Oververhitting wordt tegengaan zonder verlies aan buitenzicht.


Plan de woning zo dat de tuin en de leefruimtes zich aan de zuidzijde bevinden zodat de meest beglaasde ruimtes maximaal kunnen profiteren van de zonlichttoetreding. De ruimtes waar je minder tijd doorbrengt, voorzie je dan aan de noordzijde. Indien de woning of grond het toelaat kan je best de langste zijde van je woning naar het zonrijke zuiden richten.

Laat winterzon toe en houd zomerzon buiten

Voorzie het merendeel van de glasvlakken in de zuidelijke gevel en probeer het aantal ramen in de noordelijke gevel te beperken. In de zomermaanden staat de zon hoog als ze in het zuiden staat. Door het voorzien van een eenvoudige oversteek boven je zuidelijke ramen houd je de zon dan makkelijk buiten en voorkom je oververhitting. Toch hoef je de ramen niet te verduisteren door de voordelen van de oversteek (zie figuur 1).

Met het westelijk en oostelijk oriënteren van de beglaasde ruimten in bijvoorbeeld je woonkamer moet je wel opletten. Doe je dit, dan zal je in de zomermaanden vaak zonnewering voor deze ramen moeten voorzien om oververhitting tegen te gaan. Zeker in de recente goed geïsoleerde woningen waar de zonnewarmte niet meer terug naar buiten kan. De zon staat dan immers laag, maar is wel krachtig, en onder een oversteek schijnt ze door (zie figuur 2). In de winter haal je bovendien toch nauwelijks zonnewinsten uit in deze richting georiënteerde beglazing gezien de zon dan al bijna volledig achter de horizon is verdwenen tegen dat ze de westelijk gerichte vensters zou kunnen beschijnen (zie figuur 4).

In de wintermaanden schijnt de zon vanuit haar lagere positie wel onder een oversteek door en zal ze overdag dus wel binnen schijnen in je zuidelijk georiënteerde leefruimten (zie figuur 3). De zon is dan niet zo krachtig en veroorzaakt geen oververhitting. Maar buiten is het kouder en alle hulp van de zon is in deze periode dus zeer waardevol. Je bespaart op je energiekosten en kan ook in de winter genieten van voldoende daglichttoetreding.

Zonnewering

Luifels en schermen houden de zomerzon buiten. Een dakoversteek (zie figuren)of horizontale lamellen aan de buitenzijde laten wel de lage winterzon binnen maar weren de warmte van de hoogstaande zomerzon. Een ecologisch alternatief is het aanplanten van loofbomen op de zuidzijde. In de herfst en winter verliezen de bomen hun bladeren en laten zij de zon door. In deze periode is dit ook gewenst. Tijdens de warmere maanden zorgen de bladeren van de bomen voor de gewenste beschutting.