Elektro

Wat verstaan we onder AEEA?

Dit zijn apparaten die afhankelijk zijn van elektrische stroom of elektromagnetische velden om naar behoren te werken. Dit zijn ook de apparaten die dienen om deze stromen en velden op te wekken, over te brengen of te meten.

Waar kan ik als particulier terecht met apparaten die ik niet langer gebruik

In de winkel/Bij uw leverancier:
AEEA < 25cm mag je steeds gratis deponeren in de blauwe inzamelboxen die je op een uitgebreid netwerk van winkelpunten vindt. Naast elektro- en doe-het-zelfzaken vind je deze ook bij vele supermarkten. Wil je grotere apparaten afdanken? Dit kan wanneer je een nieuw apparaat koopt. De winkelier of leverancier is verplicht op het moment van aankoop of levering een gelijkaardig af te danken toestel gratis te aanvaarden. Let op: bij levering kunnen hier een aantal voorwaarden aan verbonden zijn. Bij aankoop kan gevraagd worden te specifiëren of je ook een apparaat afdankt. Ook indien het toestel niet op de plaats van levering staat en bijkomende hindernissen of hoogtes moeten overwonnen worden, kan de leverancier de terugname weigeren of kosten aanrekenen. 

In de kringwinkel:
Heb je een apparaat dat (al dan niet mits kleine reparatie of reiniging) nog functioneert en nog een zekere marktwaarde heeft? Breng dit dan naar een erkend kringloopcentrum. Sommige centra komen dit ook gratis bij je ophalen. De apparaten mogen geen roest of uiterlijke schade vertonen. Oude "dikke" televisieschermen met kathodestraalbuizen of computers met niet minimaal een pentium iV-processor worden geweigerd. Zo ook koelkasten met koelmiddelen die niet langer mogen gebruikt worden (CFK's, HCFK's). Bepaalde energielabels zijn minimaal vereist: A voor koelkasten en diepvriezers, B voor wasmachines en afwasmachines en C voor droogkasten.

In het recyclagepark:
Het recyclagepark in jouw gemeente wordt door Recupel vergoed om AEEA gratis te aanvaarden. AEEA mag niet bij het ijzerschroot en wordt in verscheidene fracties ingezameld. Er is een container voor grote apparaten (wasmachines, afwasmachines…) en een container voor koelvriestoestellen. Er staan aparte palletboxen voor schermen en voor alle overige apparaten. Tot slot kan je lampen deponeren in het hiervoor voorziene recipiënt.
 

Zonnepanelen
Normaal verzorgt de installateur de gratis inzameling (exclusief demontagekost) van afgedankte zonnepanelen. Hiervoor werd het beheersorganisme PV Cycle opgericht. Op hun website vind je een overzicht van inzamelpunten.