Energieloze nachten

Ook de lokale besturen krijgen hoge energiefacturen. Door de openbare verlichting op de gemeentewegen te doven, kunnen we 30% minder energie verbruiken en in 2023 zo’n 426.000 euro besparen.

Energieloze nachten

Na overleg met de omringende buurgemeenten en Fluvius, de netbeheerder van de openbare verlichting, besloot het lokale bestuur van Heist-op-den-Berg om de straatverlichting langs gemeentewegen ’s nachts te doven. Dat gebeurt vanaf maandag 9 januari, van zondagavond tot en met vrijdagmorgen tussen 23 en 5 uur. De lichten worden niet gedoofd op vrijdag- en zaterdagavond. Op de gewestwegen verandert er niets: dat is op de N10 - Liersesteenweg - en op de N15 - Westmeerbeeksteenweg, Dorpsstraat, Heistseweg, Westerlosesteenweg, Paul Van Roosbroecklaan, Boudewijnlaan en Mechelsesteenweg.
Opgelet, doordat de gemeente- en gewestnetten niet volledig gescheiden zijn, zullen bepaalde straatlichten op gemeentewegen toch blijven branden. Je vindt hier een voorlopig overzicht van waar dat het geval is. Burgers die een straatlicht alsnog zien branden, hoeven dat dus niet te melden aan het lokale bestuur of aan Fluvius.

Ga je de gemeente uit, dan zal je in de week ’s nachts merken dat ook verscheidene buurgemeenten voor de energieloze nachten gekozen hebben.

Het lokale bestuur zet bovendien sinds 2019 volop in op het verledden van de openbare verlichting. Momenteel is 26% van de openbare verlichting uitgerust met led. In 2030 willen we alles omgebouwd hebben naar ultrazuinige ledverlichting. Het doven en verledden heeft trouwens niet alleen een gunstig effect op de financiën, maar ook op het milieu: het zorgt voor minder lichtvervuiling.

’s Nachts op pad? Zorg dat je zichtbaar bent!

Moet je als fietser of voetganger ’s nachts op pad? Zorg er dan voor dat je goed zichtbaar bent met lichtjes en fluorescerende kledij. Voor wie met de auto rijdt: pas je snelheid aan.

Vragen? Mail energielozenachten@heist-op-den-berg.be