Energiepremies

Premies voor renovatie

Mijn VerbouwPremie

Van plan om je woning energiezuiniger te maken, te verbouwen of aan te passen aan je leeftijd?

Particulieren en bedrijven kunnen via één online loket een premie aanvragen voor renovatie én energiebesparende investeringen. Mijn VerbouwPremie geldt voor woningen, appartementen en alle andere gebouwen in het Vlaamse Gewest. Al wie investeert in een bestaande woning, appartement, appartements- gebouw of een niet-woongebouw  (bijvoorbeeld een bedrijfspand of kantoorgebouw), zal afhankelijk van de doelgroep waartoe hij of zij behoort financiële steun kunnen aanvragen voor investeringen in energie-efficiëntie (zoals dak- isolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler en gas- condensatieketel ) en investeringen in woningkwaliteit (elektriciteit en sanitair, binnenrenovatie, ramen en deuren).

Benieuwd welke premies u kunt aanvragen en op welk premiebedrag u recht hebt? Raadpleeg de simulator van Mijn VerbouwPremie.

Je VerbouwPremie vraag je hier aan

Zonnepanelen vallen buiten de Mijn VerbouwPremie. Voor zonnepanelen kunt u online een premie aanvragen bij Fluvius.  

Mijn VerbouwLening

Naast de invoering van Mijn VerbouwPremie, kunt u vanaf 1 september 2022 ook de renteloze Mijn VerbouwLening tot 60.000 euro aanvragen. Met deze lening kunnen renovaties gefinancierd worden die zowel focussen op woningkwaliteit als op het verbeteren van de energieprestatie. Mijn VerbouwPremie vervangt de Energielening (tot 15.000 euro via het Energiehuis voor een prioritaire doelgroep/klanten met exclusief nachttarief).

U kunt Mijn VerbouwLening aanvragen via het Energiehuis in uw buurt. U kunt de lening aanvragen op basis van offertes. Alle werken die in aanmerking komen voor Mijn VerbouwPremie komen ook in aanmerking voor Mijn VerbouwLening. Daarbovenop komen ook zonnepanelen in aanmerking voor Mijn VerbouwLening.

Je VerbouwLening vraag je hier aan

Premies voor nieuwbouw

Bent u van plan om een nieuwe woning te bouwen? Een 'nieuwbouwpremie' bestaat niet, maar wie een extra inspanning levert om energiezuinig te bouwen, kan daarvoor beloond worden. Meer informatie vind je hier.  

Op volgende locaties krijgt u een verder een volledig overzicht over premies voor woningen, energieadvies, energieleningen en premies voor niet-woongebouwen, ondernemingen en vzw’s: