Energiezuinige woningen

Het (ver)bouwen van een eigen woning is de grootste investering van je leven. Met de huidige energieprijzen komen begrippen zoals energiezuinig en duurzaam bouwen meer en meer onder de aandacht. Als bouwheer ben je niet altijd op de hoogte wat de mogelijkheden en aandachtspunten zijn op dit vlak. Daarom geven we hierbij een overzicht van een aantal belangrijke aandachtspunten en websites waar je terecht kan voor meer informatie.

EPC-label

Wil je een woning, appartement, studio, ...te koop of te huur zetten? Dan moet je een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben. Gebruik de online EPC-Wegwijzer om te weten of je een EPC nodig hebt, welk EPC, hoeveel EPC’s per gebouw nodig zijn, … Met deze online tool kan je bovendien snel inschatten wat het EPC-label van je woning is, of je EPC-label vergelijken met andere woningen.

VTest

Vergelijk en vind de energieleverancier die bij je past via  https://vtest.vreg.be/

Energiezuinig en duurzaam (ver)bouwen

Het is onze overtuiging dat iedereen bij het (ver)bouwen van een woning best aandacht heeft voor energiebesparing en duurzaamheid. Energiezuinige woningen hebben twee belangrijke voordelen: ze zorgen jaar na jaar voor een lage energiefactuur gecombineerd met een hoog comfort in de woning. Energiezuinig bouwen hoeft niet altijd zeer moeilijk te zijn. Door rekening te houden met een aantal uitgangspunten kom je al een heel eind. Deze uitgangspunten zijn: compact bouwen, isoleren, ventileren, luchtdicht bouwen en gebruik van hernieuwbare energiebronnen.

Meer informatie over energiezuinig en duurzaam (ver)bouwen, inclusief bijna-energieneutraal bouwen (BEN), energieprestatienormen voor nieuwbouw en renovatie (EPB), kan je hier terugvinden.

Renovatieverplichting

Sinds januari 2023 is er de renovatieverplichting voor eengezinswoningen en appartementen. Alle woningen en appartementen die vanaf 2023 zijn aangekocht met label E of F, moeten verplicht gerenoveerd worden naar label D of beter, binnen de 5 jaar na aankoop. Er zijn heel wat maatregelen voor financiële steun bij de renovatie.