Energiezuinige woningen

Het (ver)bouwen van een eigen woning is de grootste investering van je leven. Met de huidige energieprijzen komen begrippen zoals energiezuinig en duurzaam bouwen meer en meer onder de aandacht. Als bouwheer ben je niet altijd op de hoogte wat de mogelijkheden en aandachtspunten zijn op dit vlak. Daarom geven we hierbij een overzicht van een aantal belangrijke aandachtspunten en websites waar je terecht kan voor meer informatie.

Het is onze overtuiging dat iedereen bij het (ver)bouwen van een woning best aandacht heeft voor energiebesparing en duurzaamheid. Energiezuinige woningen hebben twee belangrijke voordelen: ze zorgen jaar na jaar voor een lage energiefactuur gecombineerd met een hoog comfort in de woning. Energiezuinig bouwen hoeft niet altijd zeer moeilijk te zijn. Door rekening te houden met een aantal uitgangspunten kom je al een heel eind. Deze uitgangspunten zijn: compact bouwen, isoleren, ventileren, luchtdicht bouwen en gebruik van hernieuwbare energiebronnen.

Berekenen hier hoe snel u een investering kunt terugverdienen

Meer informatie over energiezuinig en duurzaam (ver)bouwen, inclusief bijna-energieneutraal bouwen (BEN), energieprestatienormen voor nieuwbouw en renovatie (EPB), kan u hier terugvinden.

Wilt u een woning, appartement, studio, ... te koop of te huur stellen? Dan moet u een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben. Gebruik de online EPC-Wegwijzer om te weten of u een EPC nodig hebt, welk EPC, hoeveel EPC’s per gebouw nodig zijn, … Met deze online tool kunt u bovendien snel inschatten wat het EPC-label van uw woning is of uw EPC-label vergelijken met andere woningen. Met deze tool kunt u:

  • het energielabel van uw woning inschatten en vergelijken met andere woningen in Vlaanderen.
  • ontdekken hoe u uw woning energetisch kan verbeteren tot energielabel A, de Vlaamse doelstelling tegen 2050.

Vanaf 1 januari 2023 start de renovatieverplichting voor residentiële gebouwendus voor eengezinswoningen en appartementen. Alle woningen en appartementen die vanaf 2023 zijn aangekocht met label E of F, moeten verplicht gerenoveerd worden naar label D of beter, binnen de 5 jaar na aankoop. Er zijn heel wat maatregelen  om financieel te steunen bij de renovatie.