Een stedenbouwkundige verordening is een aanvulling op de regels van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. De Vlaamse wetgeving legt een omgevingsvergunningsaanvraag op voor het inbuizen van grachten. Deze gemeentelijke verordening bepaalt aan welke voorwaarden de inbuizing/overwelving en betuining van een gracht moet voldoen.
Heb ik voor het inbuizen van een baangracht een omgevingsvergunning nodig of niet ?
Enkel de volgende inbuizingen zijn vrijgesteld en hebben dus geen omgevingsvergunning nodig :
- Enkel het overwelven/inbuizen van een baangracht in de voortuin voor de strikt noodzakelijke toegang of oprit tot het perceel voor zover het hemelwater dat erop valt, niet wordt afgevoerd van het eigen terrein.
- Max. één inbuizing/overwelving per goed (= het kadastrale perceel of de kadastrale percelen waarop de handelingen betrekking hebben, of, voor de percelen zonder kadastraal nummer, de grond of de gronden waarop de handelingen betrekking hebben. Hierbij worden de aangrenzende kadastrale percelen, die dezelfde eigenaar hebben, beschouwd als deel uitmakend van het goed; art. 1.1, 4° Vrijstellingenbesluit).
- Max . 5 meter lange inbuizing
- Min. binnendiameter 400 mm
Indien de inbuizing dus aan de voormelde voorwaarden voldoet, dan is er geen omgevingsvergunning nodig, MAAR moet je nog steeds een machtiging (toelating) van de wegbeheerder (gemeente of Afdeling Wegen en Verkeer (voor N10 en N15)) krijgen en deze machtiging dus aanvragen via team openbaar domein (https://www.heist-op-den-berg.be/team-openbaar-domein).
Indien de inbuizing niet aan de voorgaande voorwaarden voor een vrijstelling voldoet, dan moet een omgevingsvergunning EN een machtiging aangevraagd worden.
Zowel de omgevingsvergunning als de machtiging moeten voldoen aan de technische voorwaarden van de stedenbouwkundige verordening inbuizen en betuinen van grachten.