Groene peters en meters

Al meer dan 300 'Groene peters en meters' aan de slag!

Iedereen kan helpen in de strijd tegen zwerfvuil. Wist je dat er in onze gemeente al meer dan 300 vrijwilligers actief zijn als 'groene' peter of meter? Ieder van hen houdt een stukje Heist proper. Ieder naar eigen vermogen. Pascal Van Acker uit Schriek (foto) is één van hen. Waarom hij groene peter is geworden? Zijn vijf belangrijkste redenen:

  1. Omdat ik altijd al met de natuur ben begaan geweest. Vuil hoort nu eenmaal niet in onze natuur.
  2. Beroepsmatig (Paracommando) hebben we al een 'way of life' waarbij vuil zeer nauwgezet meegenomen wordt in onze rugzak tot het moment dat we het op de voorziene plaatsen kunnen achterlaten.
  3. Zwerfvuil is een realiteit. Velen klagen erover. We kunnen honderden redenen vinden waarom mensen vuil achterlaten. En we kunnen honderden redenen vinden waarmee we ons zelf overtuigen dat het niet ons probleem is. Om gewoon de andere kant op te kijken. Ik heb gekozen om er wel iets aan te doen.
  4. Vuil trekt vuil aan.
  5. Het zwerfafval in de grachten kan een normale afvoer van regenwater belemmeren, waardoor wateroverlast ontstaat.

Voel jij je ook geroepen om de handen uit de mouwen te steken? Aarzel niet en contacteer team Milieu en Duurzaamheid om jouw gratis uitrustingspakket in ontvangst te nemen!

Gratis uitrusting

  • witte zwerfvuilzakken en pmd-zakken (aparte inzameling restafval en pmd)
  • grijper
  • handschoenen
  • fluovest
  • indien gewenst: een bermbord

QR-code WePlog

Wat met het afval? 

Gevulde witte zwerfvuilzakken en pmd-zakken kan je melden via:

Belangrijk is dat je duidelijk aangeeft waar het afval precies ligt, liefst met een foto of een duidelijke beschrijving erbij.

Waar opruimen? 

Gezien er in onze gemeente al veel vrijwilligers actief zijn om zwerfvuil op te ruimen, roepen we op om via de gratis app WePlog aan te geven waar je zwerfvuil opruimt. Zo weten andere opruimers in je buurt waar recent zwerfvuil werd opgeruimd. 

Heb je als Heistse vereniging ook zin om mee te helpen? Maak jouw vereniging dan 'Groene peter of meter' van een bepaalde straat of wijk.